tisdag 9 februari 2010

Världens väder januari 2010

Aftonbladet presenterar sverigevädret för januari 2010. Inget att ha några invändningar om, om det inte hade varit så att ett antal väder- och klimatexperter hade tagit tillfället i akt att börja babbla om "global avkylning" och andra faktoider.

Jag har tidigare skrivit om detta (Mycket varm januari), men ett antal bra länkar kan jag presentera för den som är intresserad.

Ett japanskt universitet presenterar temperaturen vecka för vecka, brukar uppdateras onsdagar. Ändra gardinen till anomaly, så syns avvikelsen från 1971-2000. Det går också att kolla nederbörden på sidan.

http://ds.data.jma.go.jp/tcc/tcc/products/climate/synop.html

Roy Spencer är en välkänd klimatskeptiker. Han presenterar mätningen som görs av University of Alabama i Huntsville, och är först ut kring den 4-6 i varje månad. Hans januarimätning slog rekord, och det berodde inte på kyla ...

http://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/

Hans mätning visar sig också stämma väl överens med övriga mätserier, inklusive NASA och Hadcrut. Talet om att Urban Heat Island skulle vara betydelsefullt kan vi avfärda då denna satellit mäter temperaturen en bra bit upp i atmosfären.

SMHI har alltid en kort sammanfattning om vädret varje månad. Sverige och världen (aftonbladet har baserat sin artikel på den första länken).

http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/januari-2010-vinter-med-besked-1.9596

http://www.smhi.se/klimatdata/manadens-vader/manadens-vader-varlden/januari-2010-inte-sa-kall-manad-som-man-kan-tro-1.9559

Läget vid nordpolen, norr om 80:e breddgraden:

http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

Hur isen utvecklar sig i Arktis och Antarktis kan man lätt följa på dessa länkar. Läs gärna månadsrapporterna från NSIDC:

http://nsidc.org/data/seaice_index/

http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/

Sammantaget januari: Kallt i en liten del av världen, och varmare än nomalt i en betydligt större del av världen. Rekordvarm januari.

Uppdatering: Jag måste länka till en kommentar på The Climate Scam, av professorn i fysikalisk kemi och medlemmen i Stockholmsinitiativet, Peter Stilbs: "Vad jag förstår har det varit extremvinter i USA och Canada..." Herregud!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar