söndag 28 februari 2010

En käftsmäll på kristdemokraterna

I en intervju i Svd kommenterar statsminister Fredrik Reinfeldt moderaternas valstrategi. En av de viktigaste frågorna blir att stärka jämställdheten. För oss som är lite bevandrade i svensk politisk nutidshistoria, inställer sig genast frågan om det är av nödtvång moderaterna lyfter den här frågan, eller om det är en äkta omprövning. Moderaterna har under årens lopp sannerligen inte gjort sig kända som några jämställdhetsivrare.

Borgerliga debattörer har länge hävdat att den politiska debatten i allt för hög grad präglats av en socialistisk hegemoni, och att borgerligheten måste bli den som sätter dagordningen. Hm.

Naturligtvis riktar Reinfeldt kilen mot den rödgröna oppositionen, för att visa att moderaterna minsann är lika bra på jämställdhet som de rödgröna. Naturligtvis spelar det också roll att regeringen har dåligt stöd i den kvinnliga väljargruppen.

Jag gillar inte det här riktigt. Känslan blir att den politiska idedebatten får stå tillbaks för opinionsyttringar. Och även om jag inte delar högerns åsikter, så anser jag att deras idéer är viktiga för svensk politik. Den traditionella högerns värderingar har inte försvunnit från väljarkåren bara för att moderaterna prioriterar annorlunda ... Reinfeldt spelar ett högt spel då han släpper högerflanken.

Fredrik Reinfeldt, riktar kilen mot de rödgröna, ja, men framförallt en rejäl käftsmäll mot kristdemokraterna, ett parti i farlig närhet av 4-procentspärren. Det hela blir inte bättre av att Reinfeldt tydligt uttalar att valet ska ses som ett val mellan två regeringsalternativ. Med andra ord tänker sig inte Reinfeldt, att kristdemokraterna ska köra något race som bärare av traditionella borgerliga värderingar, som att familjepolitik ska avgöras vid köksbordet.

Jag är inte säker på att Fredrik Reinfeldt taktik är så genomtänkt.

DN1 DN2

4 kommentarer:

 1. Det är väl alldeles lysande tänkt, strategiskt? Reinfeldt vinner kvinnliga väljare, alienerade konservativa moderater röstar i ställer på Kd och räddar på så vis Alliansen. Dessutom tycker jag nog att det sent väckta intresset för jämställdhet självklart ska applåderas, oavsett syftet.

  SvaraRadera
 2. Men...var det inte så att man INTE skulle kvotera??? Män ska inte kvoteras till utbildningar eller jobb, invandrare ska inte kvoteras till jobb, etc, etc. Varför ska allt som gäller kvinnor hela tiden kvoteras. Logik...?

  SvaraRadera
 3. Är moderaterna uppriktiga i detta är det ju bra.
  men med tanke på tidigare trackreckord där de tom. varit emot allmän rösträtt så tvivlar jag till de visat att de menar allvar i praktiken.

  SvaraRadera
 4. Måste ge en sen kommentar till Simon och Marcus!

  Jag hoppas att ni har rätt, i att det är bra att moderaterna tar tag i jämställdhetsfrågan. Men jag är inte säker. Har moderaterna haft denna omsvängning i sin väljar- och medlemskår är det bra. Om inte riskerar vi att en del av moderaternas väljare försvinner högerut ...

  Och jag är inte säker på Reinfeld vill ge det utrymme för kristdemokraterna, som de behöver för att samla in dessa väljare.

  SvaraRadera