tisdag 2 mars 2010

Utvecklingen i Arktis förändrar världen

Samtidigt som klimathaveristerna gör sitt bästa för att lura i folk (kanske sig själva också) att det inte existerar några klimatförändringar, står kommersiella intressen på tårna för att dra nytta av de positiva fördelarna.

Det är parodiskt att läsa hos experttyckare att den arktiska isen återhämtar sig, samtidigt som Kina förbereder sig för nya transportleder, som inte tidigare varit öppna. Det är inte alls konstigt. Kina håller koll på vad de forskare som är verksamma i Arktis kommer fram till. De struntar i vad "klimatproffsen" skriver på internetsidor och i debattartiklar.

Jag tror inte heller att telekombolaget, som redan börjat förbereda att lägga en fiberoptikkabel  i Nordvästpassagen, använder bloggen Moderna Myter som husorgan.

Inte bara parodiskt, det är även beklämmande, med påtryckargrupper som högljutt utmålar all anpassning till ett förändrat klimat som idioti. I vanliga fall benämner man de som baktalar nationella intressen med epitetet landsförrädare. (Här är en intressant paradox: klimathaverister säger ofta att klimatet alltid förändras och det är något vi måste anpassa oss till; men om vi säger att klimatet förändras på grund av en global uppvärmning, ja, då behövs det ingen anpassning eftersom den globala uppvärmningen inte existerar???)

DN
Jag är väldigt nyfiken på hur Right Wing-sfären hanterar det här i staterna. I Canada har de konservativa satt ner foten: vi har en global uppvärmning, och vi måste anpassa oss till den verkligheten. Det gäller såväl ändrade levnadsförhållanden för människor som ändrade ekologiska förutsättningar - och inte minst ett nytt säkerhetspolitiskt läge.

Jag är säker på att det i USA finns gott om "deniers" som talar om klimatbluffen, samtididigt som de planerar för hur de ska dra nytta av isreträtten för att komma åt olje- och gasfyndigheter. För att inte tala om dilemmat för konservativa politiker som ser ryssarnas aktiviteter i ett allt mera isfritt arktis. Ska de erkänna att vi har en dramatisk förändring i Arktis, och anpassa säkerhetspolitiken efter det, eller?

IPCC har underskattat den arktiska isens utveckling. De har i prognoser uttryckt farhågor för att Arktis kan vara isfritt (havet) i slutet av detta seklet. Deras underskattningar hitintills är av lite större dignitet än de fel "förnekosfären" svamlar om.

Arctic Focus tycker jag är en bra sida för den som vill hålla sig uppdaterad om vad som händer i den arktiska regionen. Som alltid gäller dock att dubbelkolla - googla lite - om man blir tveksam. Riktiga nyheter går alltid att spåra. Tar sökandet stopp vid en docent i svetsteknik, som varit med som mekaniker till en resa till Svalbard, men som kallar sig polarforskare, då kan man med gott samvete avfärda rönen som dikt och förbannad lögn. Han verkar dock ha lugnat ner sig, om han inte börjat använda pseudonym, men det finns gott om sidor med ungefär samma innehåll som cirkellänkar till varandra.

Det skulle vara en stor nyhet om någon klimathaverist kunde referera till en seriös forskningsrapport, som visar på att Arktis verkligen håller på att återhämta sig. Att temperaturerna sjunker, isen visar tillväxt, att glaciärerna generellt växer, att permafrosten breder ut sig, att erosionen stannat av, att isbjörnars, valrossars och sälars habitat håller på att återställas (jag har för mig att samtliga isbjörnforskare utom en ser arten som hotad på grund av AGW, undantaget ser arten som hotad bland annat på grund av klimatförändringarna). Några sådana rapporter har jag inte sett.

Däremot dyker det upp påståenden om att Nordvästpassagen varit farbar tidigare. Jodå, den har passerats tidigare, av Roald Amundsen, men det tog tre år ... Ett bra bevis för att dagens uppvärmning är bluff. Ett bra haveristbevis.

Det är säkert ingen slump att det är ungdomar, som är vana vid att hantera internet, som tar klimatförändringarna på större allvar än vi som är lite äldre; den yngre generationen har genomskådat "förnekosfären". Att i ett skolarbete använda faktauppgifter som kommer från konspirationsbloggar är säkert ingen höjdare vid presentationen inför kamrater och lärare ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar