lördag 27 mars 2010

Lysande Lars Lindström!

I mitt förra inlägg beskrev jag en liten människa som leker krönikör. I det här inlägget tar jag upp en krönikör, som tänker, och som inte bara följer med mobben i fallet Linnéa.

Fallet Linnéa är fruktansvärt tragiskt; mest tragiskt är att de medmänniskor som inte trodde på Linnéa så snabbt svänger över till att urskulda sina egna tillkortakommanden genom, något som snällt sagt kan kallas för lynchmentalitet. Alla som tänker till förstår, att om samhället hade tagit tag i den här våldtäktshistorien, så hade betydligt färre människor behövt skämmas i dag. Förövaren hade fått stå till svars för sina gärningar redan från början. Nu måste förövaren även stå till svars för alla de idioter som inte tog sitt ansvar när de hade chansen. Och samhället är inte skola och myndigheter, det är du och jag.

Lars Lindström berör en sak som slog mig ganska tidigt. Förövaren är 100% etniskt svensk, annars hade vi förmodligen haft kravaller på orten. Sverigedemokraterna har lyckats med sin propaganda; våldsbrott och våldtäkter beror på den kultur som inte är svensk. Och eftersom gärningsmannen i det här fallet är svensk har det troligen inte skett någon våldtäkt. Hmm.

Den här propagandan från SD är naturligtvis rent skitsnack. Våldsbrott, inklusive sexbrott, kan i de flesta fall kopplas till alkohol; alltså till kulturarvet, men inte det kulturarv som SD vill framhålla ...

I just det här fallet är det inte någon alkohol inblandad (vad vi vet). Men väl synen på vad som är OK eller inte. Jamen, grabben har varit lite hetsig, men våldtäkt är väl att ta i; han är ju en reko kille ... Synen på brottet avgörs alltså inte av gärningen, utan av vad vi tror om den anklagade. (Precis som SD:s Jimmie Åkesson vill ha det.)

Mångt och mycket handlar det här om rättssäkerhet. Den som befinner sig i samhällets utkant ska inte dömas på förhand, och den som befinner sig i samhällets centrum ska inte frias på förhand. Det är bara avskum som kopplar kriminalitet med etnisk och social tillhörighet. Och avskum vill jag inte ha i riksdagen.

Expressen1 2 DN1 Aftonbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar