måndag 22 februari 2010

Klimatskeptikerna bekänner färg

Bakgrunden till det här inlägget är dels Bo Ekmans debattartikel i DN ”Ny världsordning ett måste efter debaclet i Köpenhamn”, dels Maggie Thauersköld Crusells blogginlägg "Bo Ekman vill förändra världen".

Bo Ekmans debattartikel satte fart på skeptikerna, men framförallt på de rena klimathaveristerna; alltså det gänget som är övertygade om att allt tal om klimatförändringar är buffel och båg och svepskäl för att politikerna i någon mystisk konspiration ska ta över världen. Maggie Thauersköld Crusell har tidigare officiellt sagt att hon inte tror på någon konspiration, samtidigt som hon på bloggen slänger ut det ena köttbenet efter det andra till just konspirationsteoretikerna.

Läs hennes inlägg, men framförallt kommentartråden, och njut. Bo Ekman framstår på The Climate Scam som en reinkarnation av Adolf Hitler, möjligen Stalin, eller att iklätt sig Pol Pots fallna mantel. En hel del av sidans alster påminner inte så lite om texterna, som en dåre i Stockholm för några decennier sedan, envisades med att tapetsera elskåp och pissoarer med.

Vad är det då som fått de här klimathaveristerna att gå upp i limningen? Jo det här enligt The Climate Scam:

”Finanskrisen och miljökrisen visar att den verkliga djävulen finns i systemen”, menar Bo Ekman och fortsätter: ”Gränser sätter gränser för politisk solidaritet. Om världen vore ett enda land skulle ett sådant aldrig politiskt fungera med de klyftor, orättvisor, exploatering av människor och natur som i dag är en realitet. Det internationella systemets ofullkomlighet i förhållande till dagens verklighet är kärnan till morgondagens konflikter. Detta kom till ytan i Köpenhamn.”

Det Bo Ekman pratar om handlar naturligtvis inte bara om klimat. Det kan lika gärna vara tjuv- och/eller utfiskning av haven, förbud mot dumpning av miljöfarligt avfall i haven, skydd för regnskogar, malariautrotning i tredje världen. Detta säger sig många skeptiker måna om. Men blir det tal om något kontrollorgan, som verkligen ska se till så att de internationella överenskommelserna efterlevs, skriker haveristerna rakt ut.

Och det är därför, det är så viktigt för haveristerna, att inte klimatet ska bli ytterligare ett skäl till att öka det internationella samarbetet, med bindande överenskommelser, och med det kontrollorgan. Det är därför IPCC:s viktigaste papper någonsin innehåller en felskrivning om Himalyas glaciärer ... (IPCC:s felprognos om den arktiska isen förbigår man med största möjliga tystnad.) Det är därför man tänjer på sanningen om vad Philip Jones sagt i en BBC-interjuv. Det är därför man påstår sig ha bevis för att NASA och East Anglia University skriver upp temperaturerna.

Mycket av det här skitsnacket kommer från Right-wing-sfären i USA med Fox News i spetsen, med understöd från lite olika konspirationsteoretiker. Ironin i lyser igenom när man betänker hur de här högersmedjorna agerade när det var tal om att leta massförstörelsevapen i Irak. De fanns, det var bara oduglingarna i FN som inte kunde hitta dessa, och därmed ge den republikanske presidententen en legitim anledning att invadera Irak. Det är alltså inte en världspolis som sådan man är motståndare till. Bara rädslan för att polisen inte ska agera som högern (inklusive den kristna) i USA förväntar sig att ordningsmakten ska agera.

Konspirationsteorin om en blivande världsregering, grundad på att vetenskapsmännen är köpta av politikerna för att skriva upp klimathotet, drar naturligtvis nu till sig allsköns trevliga konspiratoriker. Det är inte utan att dra på smilbanden jag läser kommentartrådarna, dels under Ekmans debattartikel, dels på Stockholmsinitiativets (SI) blogg The Climate Scam. Nu får klimathaveristerna, som får sin näring från Right Wing i USA understöd av gänget som tror att George W Bush själv iscensatte terrorattackerna den 11:e september...

 SI:s Maggie Thauersköld Crusell ska själv delta i ett seminarium om "2000-talets vetenskap" tillsammans med gräddan av sveriges konspirationsteoretiker. Jag är övertygad om att hon kommer att finna sig väl tillrätta i sällskapet. På bloggen The Climate Scam har det naturligtvis luftats farhågor om att klimatskeptisismen i alltför hög grad ska kopplas samman med konspirationsteorier.

"Guilt by association" sägs det om Thauersköld Crusells medverkan i seminariet. Dumheter. Det är bara att botanisera bland inlägg och kommentarer så ser man att det i stället handlar om "guilt by act". När jag läser bloggen kommer jag osökt att tänka Mc Carthy som visserligen jagade kommunister i USA, men mest hjärnspöken. Här jagar bloggen The Climate Scam och SI personer och forskare, onda människor som får betalt av staten, och som uppvisar det bedrägliga beteendet att de redovisar förändringar på en varmare värld, som - hemska tanke - kan ha koppling med vårt sätt att leva.

Det går förresten en skröna om den värsta Mc Carthy-tiden i USA, att en av hans tjänstemän trodde sig se kommunister, och hoppade ut från ett fönster. Jag vet inte om någon med anknytning till SI eller The Climate Scam är beredda att hoppa, men jag läser ofta inlägg och kommentarer, som inte visar på någon övertygande psykisk stabilitet.

DN

1 kommentar:

  1. Joseph McCarthy vill dessa ultrakonservativa förövrigt också rehabilitera nu, de är ju i alla fall mycket konsekventa i det avseendet!

    SvaraRadera