lördag 6 februari 2010

Minns ni centern och KDS 1985?

Av och till dyker det upp tankegångar på att slå ihop de borgerliga partierna, eller i vart fall genomföra någon slags samverkan. Särskilt när något av satellitpartierna närmar sig fyraprocentspärren. (Fast i bland kan det även hända att statsministern Fredrik Reinfelt klantar sig, och tycker att frågan kan lösas genom att borgerliga väljare taktikröstar på Kd.)

Detta är en fråga som skrämmer många, framför allt lite äldre partistrateger, och skrämmer vettet ur centerpartistiska taktiker.

Varför just äldre partistrateger? Jo, därför att dessa minns centerns valtekniska samverkan 1985 med dåvarande KDS.

Valet 1985 blev en katastrof för centern som gick från 15,5% 1982 till 12,4% 1985; KDS fick 1982 1,9% av rösterna - 1985 ingick KDS röster i valresultatet.

Alltså:
1982: C + KDS 17,4%
1985: C + KDS 12,4%

Förstår ni nu varför frågan skrämmer äldre valstrateger?

Visst finns det en genuint borgerlig väljargrupp som skulle välkomna en sammanslagning eller en valsamverkan, och visst finns det en lättrörlig väljargrupp som inte bryr sig. Men det finns även en grupp genuint partilojala, som inte skulle uppskatta ett sådant tilltag. Och skrämmer man bort dessa...

Särskilt bekymmersamt blir det med tanke på att det är mittenpartierna som historiskt sett (även om jag är tveksam till värdet av detta i dag, med tanke på att moderaterna blivit mera mitt än mitten) har dragit väljare från vänsterblocket.

Thomas Gür lär nog inte vinna gehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar