lördag 6 februari 2010

Mycket varm januari

En mycket varm januari enligt Dr Roy Spencer, University of Alabama in Huntsville (UAH). För att understryka UAH:s satellitmätning refererar även Spencer, välkänd skeptiker, till mätningar som gjorts av NASA, och som visar havstemperaturen mellan breddgraderna 60 syd och 60 nord.

Dessa siffror och diagram är naturligtvis inget oväntat för den verkligen är intresserad av väder och klimat. Den här länken gör att man kan kolla temperaturen vecka för vecka (om man ändrar gardinen till anomaly ser man avvikelsen i temperatur från medelvärdet 1971-2000). Är man intresserad av hur det ser på nordpolen kollar man den här länken från den danska vädertjänsten.

Det gick alltså att se varthän det barkade långt innan Roy Spencer hade sammanställt satellitdatan. Därmed har jag inte sagt att en enstaka månad betyder någonting i fråga om klimatet. Men tala om det för de dårar som förpestade debattsidor och artiklar med kommentarer i stil med att "kylan visar att forskarna har fel om AGW" eller "vart tog den globala uppvärmningen vägen?". (Och som fortfarande gör det bara därför att råkar snöa på ett antal platser.) OK, hade vi verkligen haft en globalt kall period, hade det legat något i kommentarerna. Det hade vi inte, och har inte.

Så frågan är varifrån den här kanonaden, om ett kallt norra halvklot (nej, inte ens det är sant), kom ifrån? Jodå, det finns en rot till det här också. Så här skriver Roger Pielke S:r om 2009: "This data shows why the focus needs to be on the regional scale and that a global average is not of much use in describing weather that all of us experience." Tydligare än så här kan det inte skrivas, och då räknas ändå Pielke som hyggligt seriös i de här sammanhangen. Men jag kan ha fel.

Detta blogginlägg spreds sedan effektivt spreds bland haveristbloggarna, bland annat Watts Up With That, och sedan vidare till Sverige. Hm.

Trots att kunskapen fanns fortsatte förnekarna att elda på myten om av världen gått in i en avkylning. Man drog sig inte för avsiktligt misstolka, något som Fox "vi-som-letar-massförstörelsevapen" News fortsätter med. Det är alltså ett uttalande från september 2009, som fortsätter att återanvändas i haveristkretsar. Så här skrev jag om detta för tre månader sedan ...

Just nu odlar Antony Watts blogg myten om att det haven som är varma, vilket i och för sig är sant, och som gör att värdet för januari blivit så högt. Det har varit kallt på land, vilket i och för sig inte är sant. Min länk "temperaturen vecka för vecka" säger att Watts är en falsk människa.

När nu bloggen The Climate Scam redovisar data för januari, gör man det med "Visst känns det märkligt att januari påstås vara ha varit så varm". Påstås. När det handlar om varma temperaturer litar inte ens skeptiker på varandra. Annat om man kan koppla ihop klimatet med en vargavinter.

Ni kan tänka er rubrikerna i DN och Svenskan, skriver sedan Maggie. Och här är länkarna till dessa rubriker:

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Hoppsan! De fanns inte. Det är bara The Climate Scam, som odlar myten om att väderhändelser alltid kopplas till klimatförändringar i "gammelmedia".

Om någon har en annan åsikt så är det bara att visa den verkligheten, och länka till en nyhetssida, som uttryckligen gör den kopplingen, och lägga in länken som kommentar. Vi tar helt enkelt reda på om nyhetsmedia verkligen sagt, att exempelvis en värmebölja orsakats av den globala uppvärmningen.
Eller om det bara är en skeptiker som påstått att media sagt så.

Dessa länkar kommer jag att samla på den här sidan. Då kan vi ta reda på om det är fakta eller hjärnspöken, jag tror på det sistnämnda.

DN DN2

3 kommentarer:

  1. Remote Sensing Systems, den andra gruppen som levererar månatliga uppdateringar av satellituppmätt global medeltemperatur, har en trevlig sida där man kan se den geografiska fördelningen av temperaturen under en månad. Klicka i "Anomaly" för, just det, anomalin. Den största positiva anomalin var över östra Kanada och Grönland. Även Nordafrika och Mellanöstern var varma.

    SvaraRadera
  2. Tack för den länken Erik! Begriper inte varför, inte Antony Watts skrivit om den knallagula fläcken (ett temperaturöverskott på mera än fyra grader) över Nordamerika och Grönland... Han verkar ju vara intresserad av lokala extremer.

    Men kanske TCM kommer att ta upp det.

    SvaraRadera
  3. Haha, klockrent! Bra bloggpost.

    SvaraRadera