onsdag 18 november 2009

Jaha, nu tänker man börja sälja ut vattenfall

Regeringen är överens om att behålla vattenfall i statlig ägo, eller? Tydligen inte. Jan Björklund har sagt att delar av vattenfall bör säljas ut. Och Maud Olofsson har sagt att det är problematiskt att staten äger Vattenfall (SR Ekot).

Nej, det är inte alls problematiskt. Problemet är att staten beter sig som om vi inte ägde Vattenfall...

Jag hoppas att Björklund menar att delar av Vattenfalls utomlands ska säljas, och att vi mera ska ha ett nationellt bolag med ansvar för produktion och distribution av elektricitet och energi. Även förnyelse. Men jag litar inte på det.

Detta kräver ett ägardirektiv, som kräver aktiva ägare. Det är för mig självklart, att vi ska ha ett statligt bolag för energi, som elektricitet. Det är klart, någon knäppgök finns det säkert som tycker att vi ska har oligopol i stället; det fungerar ju så bra när det gäller olja ...

Nu är jag rädd för att regeringen, utom centern - om nu centern vill något vill säga, kommer att agera efter eget gottfinnande. Centern har så dåligt förtroendekapital i den här frågan nu, att ingen kommer att fråga efter vad partiet vill. Tack och lov att Anders Borg sagt att Vattenfall står längst ner på listan över bolag som kan säljas.

Det enda som kan rädda ansiktet på centern och Maud Olofsson nu, är att hon talar om vad hon vill med Vattenfall, och sätter igång arbetet med att ta fram ett ägardirektiv, värt namnet. Och börjar strukturera upp ett nationellt bolag för energi. (Dessvärre är jag rädd för att ingen vill köpa vare sig den tyska kärnkraften eller kolet.) Men gör er inte av med den svenska delen av energiproduktionen. Eller ledningsnätet heller för den delen.

Har tidigare formulerat några tankar om oenigheten i regeringen angående energipolitiken.

Aftonbladet Expressen DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar