torsdag 12 november 2009

Vad är en klimatforskare?

Först, vilka var det som upptäckte klimatförändringarna, och som lyfte upp dem på dagordningen? Teoretiker som sitter med datamodeller, och med luftens andel av koldioxid försöker förutse klimatet om 50 eller hundra år?

Knappast, och innan jag går in på forskare, vill jag nog påstå att det var väderintresserade, framförallt äldre människor som för väderdagbok, som såg att någonting håller på att ändras. Även människor som lever av och med naturen, och är beroende av årets cykliska förlopp. Jägar- och nomadfolk i arktiska områdena kan ha varit de första; isen håller inte som brukar, tiden för renflytten förskjuts, bytesdjuren får ändrade vanor.

Något helt annat än bilden av en forskare som sitter framför sin dataskärm.

Det finns många forskare som kan kallas för klimatdito. Är vi mycket generösa med begreppet, kan vi även räkna personalen vid Ottenby fågelstation dit. Biologer som upptäckt ändrade mönster i flyttfåglarnas beteende. En station som har statistik sedan 1946.

Själv får jag upp bilden av glaciologer, som tillbringar den mesta tiden i minst sagt ogästvänliga miljöer, och som med egna ögon ser hur glaciärerna drar sig tillbaka. När de sedan kommer hem får de läsa att klimatforskarna kommer med larmrapporter för att få mera anslag ...

Geologer som mäter permafrosten i Sibirien, Kanada, Alaska och på Nordkalotten. De sätter siffror på det som naturfolken upplever. Larmrapporter, kanske - verklighet, ja. Och dessa forskare, med myggmedel som viktigt instrument, arbetade naturligtvis inte gratis innan debatten om klimatförändringar startade.

Biologer, såväl till lands som de som verkar i det marina fältet, är viktiga i klimatforskningen. Att rödräven börjar tränga undan fjällräven i de arktiska områdena är inget som klimatologer upptäckte framför dataskärmen, utan något som noterades av viltekologer på plats.

Till och med ingenjörer som arbetar med prospektering av naturresurser, främst olja och gas, kan sägas vara klimatforskare. Dessa styrs naturligtvis av krasst ekonomiskt tänkande, men lita på att de har koll på vad som händer. Så här beskriver Rysslands Röst det aktuella läget i Arktis, även säkerhetspolitiskt. Lugnande?

En liten fundering ... Varför tror ni att klimathaveristbloggar som exempelvis Climate Audit lägger ner så mycket energi på att "avslöja" fel i klimatrekonstruktioner eller att försöka hitta nedåtgående trender i temperaturen? Naturligtvis därför att då slipper man att diskutera den verklighet som människor och djur upplever. En verklighet som är något helt annat än några tiondelar på en termometer.

Svd DN DN Signerat

3 kommentarer: