tisdag 20 oktober 2009

Politiskt klimat

Storbritanniens ledare Gordon Brown, varnar i ett tal för en klimatkatastrof, om inget görs för att minska utsläppen av växthusgaser, enligt SVT:s Ställ Om. Även om jag tror att verkligheten är långt värre än vad IPCC säger, så är jag tveksam till Browns argumentationstaktik. Människor tycker inte om att bli skrämda av politiker.

Mycket mera talande, är den artikel om klimatförändringar i arktiska Ryssland, som jag hittade på Rysslands Röst. Artikeln handlade mycket om hur man ska anpassa sig till den nya verkligheten, och även dra nytta av klimatförändringarna. Och med tanke på de mineraltillgångar som finns i området är det en hel del som blir åtkomligt, även olja. Knastertorr sakprosa, helt enkelt.

En sådan artikel skrämmer mig mer än Gordon Brown. Märk väl att Rysslands Röst i mångt och mycket talar om förändringar som håller på att ske, eller redan har skett. Och detta i ett decennium, som enligt mindre nogräknade klimatdebattörer, präglats av nedkylning. (Som jag bland annat skrivit om här.)

Sanningen om klimatförändringen är att uppvärmningen gått snabbare är vad systemen på jorden hinner med: Glaciärerna är inte i jämvikt, de allra flesta fortsätter att minska; torkan har slagit hårt i Australien - det ges helt enkelt ingen period av återhämtning, det är problemet, annars har Australien även tidigare drabbats av toka; havsisen i arktis återhämtar sig inte (nej, nej, nej); Tchadsjön i Afrika är på väg att försvinna.

Detta är verkligheten, med en blygsam temperaturuppgång på 0,4-0,5 grader celsius, i förhållande till medianen 1961-90. Jag vill ärligt talat inte tänka på vad som händer om temperaturen stiger ytterligare en halv grad. Samtidigt pratar politikerna om "tvågradersmålet". Snacka om att politiker och IPCC inte lyssnar på forskarna (IPCC bedriver ingen egen forskning).

Men vad är det då som händer? Jo, en blygsam ökning av temperaturen fördelas inte jämt, det blir värmeböljor och köldknäppar om vartannat. Och kontinenter som exempelvis Afrika och Australien har inte "marginal" att klara längre torrperioder som kommer tätare. Samma gäller även vissa länder kring medelhavet, eller Californien i USA; skogsbränder, bevattningsförbud. Det beror inte bara på att man slösar med vattnet, även om det inte gör saken bättre.

Och att man slösar med vattnet i Californien förklarar inte att permafrosten tinar i Sibirien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar