torsdag 29 oktober 2009

Afganistan ...

Stödet sjunker visst för en svensk medverkan. Inget konstigt med det. Utlandsuppdrag där det kommer att krävas svenska soldaters liv, för det kommer det att göra, är naturligtvis kontroversiella. Som före detta FN-soldat säger jag dock med en gång: hade jag varit 20 år yngre hade jag inte tvekat!

Det som hände med talibanerna i Afganistan saknar motstycke; för det första satte talibanerna igång en förstörelse av världens kulturarv - buddhastatyerna för den som kommer ihåg; startade ett kvinnoförtryck som saknar motstycke i världen, och härbärgerade Usama Bin Laden.

Låt vara att USA har en dubbel skuld i det här: För det första byggde man upp Mojahedin som en motvikt till den Sovjetledda ockupationen, utan att ens fråga sig vad den rörelsen stod för, och som i dag är en bidragande orsak till att talibanerna vuxit sig starka - och trots starka varningar från bland annat Iran (jodå). Efter 11:e september-attackerna störtade USA, med internationellt stöd talibanregimen. Det hade varit svårt utan Irans aktiva stöd. Irans tack för det: att bli utnämnda till skurkstat av bush-administrationen.

Del två i skulden: i stället för att verkligen jaga terrorister i Afganistan invaderar man Irak. Ofattbart! Och med rena lögner som krigsanledning. Bin Laden måste hånskrattat ...

Jag ändrar mig; det finns en del tre också: Ska man jaga terrorister, och vinna något som helst stöd från civilbefolkningen räcker det inte med "drönare" eller att bomba bröllopsföljen. Nej, man måste som ockupationsmakt se till så att livsmedelsförsörjningen fungerar, och infrastrukturen. Terrorister ska jagas i bergen, på bersmännens villkor, något som kostar svarta säckar, och det är känsligt.

Visst, Sverige kan lämna Afganistan, men till vem?

(Jag tror ingen har koll på vart USA är på väg i Afganistan, nu har man sagt att man i första hand måste skydda städerna. Det verkar som en rävsax: Släpp inte de stora befolkningscentrana till talibanerna, men se till så att förnödenheter distribueras i hela landet. Annars ... )

Och som sagt: vem ska ta Sveriges roll i Afganistan?
DN Expressen Aftonbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar