lördag 31 oktober 2009

Aftonbladet om UD:s stöd för resenärer

Jamen, det är ju den borgerliga regeringen som själva har odlat myten om att UD ska lösa problemen vid en kris. Eller rättare den så kallade borgerliga oppositionen, vid tsunanmikatastrofen. Om man säger att s-regeringen vid det tillfället agerade svagt, så framstår oppositionens handlande som rent svineri: man utnyttjade katastrofen för att svärta ner regeringen i stället för att bedriva en någotsånär anständig oppositionspolitik. Vi glömmer väl inte Maud Olofsson, när hon med krokodiltårar i ögonen, sa inför TV-kamerorna: "Men ta hem dom nu". Trots att hon precis kommit ut från ett möte där hon fått reda på att man precis startat en luftbro för att ta hem strandsatta resenärer. Usch.

Det som hade varit naturligt för en borgerlig politiker vid det tillfället, hade varit att säga: Det ingår i det personliga ansvaret att ha ett försäkringsskydd för sådana här tillfällen. Vi ska naturligtvis göra vad vi kan för att stötta svenskarna, men det är i första hand reseföretagens ansvar att lösa det här. I Finland skickade Finnair på eget bevåg ett flygplan direkt för att ta hem resenärer. Vi ställer oss frågande till varför inte de stora resebolagen i Sverige gjort likadant.

Populärt var också att säga "hade det varit amerikaner, så hade de varit hemma nu". Ett underbart kvalificerat skitsnack. USA flög inte hem en enda medborgare, vare sig de var strandsatta, skadade eller döda.

Andra vansinnigheter i kölvattnet, var att vissa debattörer, som man i vart fall trodde lite bättre om; tyckte att vi skulle skicka milititärsjukhus och militär (!) personal. En tänkande människa begriper att vi inte kan skicka militär till ett land som inte uttryckligen begär det.

Herkulesplanen som skulle fraktat fältsjukhuset, hade behövt vara 15 stycken! Senaste gången fältsjukhuset var ute på uppdrag (gulfkriget) gick det åt två vändor för världens största transportflygplan (150 ton mot Herculesplanets 20 ton). En debattör som inte tar reda på en så enkel sak är, ja ...

Herculesplan ja, ett transportplan som möjligen kan användas vid kortare trupptransporter, men knappast för långa transporter av människor. Inga säten, ingen värme, hörselkåpor krävs, och det tar cirka ett dygn mellan Thailand och Sverige...

Ju förr vi blir medvetna om att en resa är ett privat företag, möjligen tillsammans med en resebyrå, desto bättre är det.
Aftonbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar