torsdag 22 oktober 2009

Nils-Axel Mörner hånar Maldivernas folk

För några dagar sedan genomförde Maldivernas regering ett sammanträde under vatten, för att understryka det hot som Maldiverna och andra låglänta oceanöar står inför. Fortsätter havsytan att stiga, är snart dessa öar inte beboeliga längre; havsnivån stiger av två skäl: dels att varmare vatten expanderar (vilket gör att havsytan stiger olika på olika platser), dels genom att glaciärer och inlandsisar smälter. Nu har det dykt upp en tredje faktor: Grönlands landhöjning (visserligen marginellt, mera ett bevis på att Grönland tappar ismassa) när inlandsisen smälter. (Michel Bevis, en av forskarna som undersöker förhållandena på Grönland har som en parentes även deltagit i ett projekt som konstaterat att Västantarktis inte är så hårt drabbat av avsmältning som man tidigare trodde.)

Nils-Axel Mörner tror inte på det här med att havet stiger (här kunde jag inte låta bli att länka till en av de stora skeptikerbloggarna, som ägnar den aktuella sidan åt att NASA tydligen gjort en mindre korrigering). Mörner har skickat ett öppet brev till Maldivernas president, där Mörner uttrycker sitt missnöje med att regeringen på ön hävdar att densamma är hotad av havsnivåhöjningen, trots att Mörner uttryckligen sagt att så inte är fallet.

Ett bevis för detta är ett beryktat träd som försvunnit. Trädet skulle enligt Mörner visa att havsnivån sjunktit, men har enligt honom sågats ned av Australiensiska aktivister. Mörner kan dock inte bevisa att det är så. Han har alltså gått miste om ett gyllene tillfälle att vara tyst (så brukar jag inte säga ...). En forskare värd namnet rapporterar om sådant han kan belägga.

Brevet är ett stort skämt, de referenser som Nils-Axel Mörner bygger sin slutsats på i brevet, är till största delen skrivna ... av Nils-Axel Mörner. Det är synd att han är för mycket pajas för att någon ska ta honom på allvar, och därmed blir han en av klimatdebattens myter. Det hade varit bättre om hans forskning, och resultaten därav, hade granskats - och offentliggjorts.

Seriösa forskare tar inte en person på allvar som genomfört ett forskningsprojekt utan att tydligt redovisa till vad han gjort; någonting som mera påminner om en debattartikel är vad jag hittat. Lägg särskilt märke till att själv ger sig titeln "ordförande för INQUA Commission on Sea Level Changes and Coastal Evolution", ett uppdrag som han lämnade innan han ens började sitt projekt med Maldiverna ...

Kolla gärna också det diagram han refererar till i brevet. Sedan kan den som vill försöka förklara för mig varför jag ska ta honom på allvar.

Det brev han skickat till Maldiverna tycker jag är motbjudande.

När det gäller landhöjningen för Grönlands del, så är den oroande, men skicka dit Nils Axel Mörner, så får han förklara för forskarna att det är havet som sjunker.

2 kommentarer:

  1. Sikkert bare bare basert på et tre, vettu. Så fordummet kan man fort blir når man bytter ut hjernen sin med venstresidens svertemaskin.

    SvaraRadera
  2. Haha, vilken kille alltså. Han är även med i tidningen "Effekt":s stora uppslag om de svenska förnekarna har jag för mig. Där får man se hans årsinkomst och vilka han tar emot bidrag ifrån. Det är synd att dessa amerikanska mutningsmetoderna ska söka sig ända hit till Sverige.

    Erik

    SvaraRadera