torsdag 7 april 2016

Tuffare kamp mot sexuella övergrepp


Min gissning är att antalet anmälda fall av våldtäkter och sexuella övergrepp kommer att öka de närmaste åren. Inte på grund av att de faktiska fallen blir fler, utan för att toleransnivån hos inte minst unga kvinnor kraftigt sänkts, för vad som kan betecknas som accepterat inom lagens råmärken. Det blir legitimt att anmäla.

Händelserna i Köln och Stockholm har ställt frågan om sexuella övergrepp på sin spets. Mindre nogräknade opinionsbildare förmedlade då bilden av att problemet i det närmaste (snäll skrivning) berodde på invandrade utomeuropeiska element. Enskilda personer, som bland andra Marcus Birro, bloggar som Pettersson Tycker, sajter som Avpixlat och Fria Tider med flera, näst intill skrek ut sitt hat och frågade föraktfullt var feministerna fanns som skulle försvara kvinnorna. Aningslöshet och dessvärre även rent önsketänkande hjälpte till att sprida den bilden.

De här kanalerna byggde sin argumentation på en stor fet lögn. Kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp, såväl nu som tidigare, blev naturligtvis ursinniga över att opinionsbildare, från en sfär som annars regelmässigt andades kvinnoförakt, nu talade om för utsatta kvinnor, att svenska karlar minsann inte begick övergrepp på samma sätt som mörka invandrade män. Finland upplevde en parallell debatt.

Bilden av hur det ser ut i verkligheten klarnar dock allt mer. Utöver mer nyanserade skildringar av vad som hände på ”We are Stockholm” så blir rapporterna allt fler om övergrepp, främst, men inte enbart, inom krogmiljön. Inte för jag tror övergreppen ökar utan för att acceptansen minskar. En kvinna ska inte behöva stå ut med en hand i skrevet.

SVT gjorde ett reportage om tafsandet i krogmiljön runt Stureplan. DN intervjuade för några månader sedan gymnasieungdomar på samma tema, tafsandet.


Däremot var det ganska tyst i den alternativmediala bubblan, bestående av mer eller mindre extremnationalistiska sanningssägare. Visserligen försökte dom dra igång drevet om gruppvåldtäkter på finlandsfärjor, men tvingades lägga ner. Mycket tack vare Oisin Cantwells förtjänstfulla grävande i ämnet, på temat gruppvåldtäkter, sanning och pressetik.

Som cyniker jag är så tror jag nu att sexuella övergrepp kommer minska i samhället, även om antalet brott ökar i statistiken. Det här rör sig inte om fenomen som ”importerats” till Sverige utan om gammalt beteende som nu inte längre accepteras.


Det är inte kriminella utklädda nazister i form av ”Soldiers of Oden”, understödda eller tolererade av nyttiga idioter, som tar krafttag mot sexuella övergrepp.

Det är unga kvinnor, en del av dom kallar sig feminister, som gör det.
[1] Stina skriver om manshat, och det anser jag att hon har full rätt att göra i detta specifika fall och sammanhang. Om det är någon som undrar över min åsikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar