lördag 21 april 2012

En fullt normal fascist

Så kan man diagnostisera Anders Brevik, efter att ha läst Henrik Arnstad, vetenskapsjournalist och historiker, i Dagens Nyheter. Nu tänkte jag dock lämna Brevik därhän, eftersom jag inte orkar med honom, och att han är på rätt ställe, i rättssalen.

Det jag tänker ägna den här posten åt, är att Anders Brevik inte är ensam, utan att det finns en hård kärna extremister med samma tankegångar som Brevik, och en ännu större svans med åsikter som skänker legitimitet åt den typen av vansinnesdåd som rättegången i Norge handlar om.

För den som läst historien om och kring andra världskriget, blir föreställningen om den stora judiska konspirationen mycket påtaglig. Nazisterna byggde upp sin ideologi mycket på att det ariska folket var, inte bara hotade av judarna, utan till och med förslavade av dessa. Det var judarna som styrde kapitalet, och som hade störtat Tyskland i fördärvet. Nu var tiden inne för det tyska folket att resa sig.

[En bakgrund till att propagandan blev så effektiv var att segrarmakterna efter första världskriget hade ställt helt orimliga skadeståndskrav på Tyskland, som i stort alla medborgare från höger till vänster ansåg som orättfärdiga, och nu kom en Führer, som talade om för tyskarna, att dom inte längre skulle låta sig hunsas.]

I dag är det annorlunda. Den nya konspirationsteorin är att den västerländska judiska sekten kristendom är hotad av islam, som svämmar över Europa. Det är framförallt muslimska kvinnor, som föder nya mohammeds i en takt som våra, i det här fallet svenska, kvinnor inte kan matcha.

Denna konspirationsteori är så vanvettig, att det inte är förvånande, att det finns människor som faktiskt tror att det är så.

Födelsetalen i världen styrs främst av en sak: Hög barnadödlighet ger höga födelsetal och tvärtom. Det har inte med religion att göra. (Ett litet undantag är extrema katoliker och evangeliker, som anser att preventivmedel är synd.) Om islam hade haft barnafödande som idé hade inte Iran haft lägre födelsetal än Sverige, som är den faktiska verkligheten. Nåja, det finns väl kanske någon vettskrämd stackare, som tror att dom sparar sig tills dom kommer till Sverige som väl måste vara det stora målet.

Knappast, utvecklingen i Iran, med flera andra muslimska länder, går snabbare än vad den någonsin gjorde i det här landet. Bland annat är en majoritet kvinnor, i Iran, som går vidare till högre utbildning. Många studerar också utomlands för att sedan återvända. Problemet i bland annat Iran är ett teokratiskt (religiöst) styre, som gör att människor som opponerar sig, företrädesvis högutbildade, blir förföljda och tvingas fly.

Tror ni att detta fiktiva hot mot Sverige bara är snack av lite knäppa konspirationsteoretiker? Nädå, kolla den här sidan: Nationellt Motstånd. Den här gruppen är naturligtvis inte ensam. Hur många är dom egentligen, organiserade eller inte, som framför sig ser en väpnad nationell kamp mot icke önskvärda element? Där de värsta förrädarna naturligtvis är dom som öppnat upp rikets gränser. Alltså den typen av politiker, inklusive ungdomar utan rösträtt, som kallas aktivister, som Brevik tog ihjäl.

Hur många är de människor som säger att, ja, kanske Brevik gjorde rätt?

Är ni förvånade över att det dyker upp figurer som Ausonius eller Mangs? Eller att boendet för ensamkommande flyktingbarn i Vallentuna vandaliseras innan det ens tagits i bruk? Det är bara att botanisera lite på nätet, eller att läsa kommentarerna under vissa artiklar, så ser man att Brevik har många supportrar, även om skribenterna inte säger det rent ut.

Det finns ett skrämmande antal individer som ser det forna Jugoslavien som förebild. Den regelrätta etniska rensningen, framförallt fördrivningen och slakten av muslimer, samtidigt som världssamfundet passivt tittade på. Ett icke försumbart antal svenska högerextremister åkte också till Jugoslavien som legoknektar.

Men, det handlar inte bara om den hårda kärnan som tycker att Brevik gjorde en välgärning, utan också om den kategori som tycker att det är samhällets fel, läs mångkulturens fel, att det blev som det blev.


”NN förvränger den sanna bilden av brottsligheten i Sverige genom att blanda ihop småbrottslighet med grov brottslighet. Han bakar in parkeringsböter och fortkörning (som svenskarna står för) med grov brottslighet och får det att låta som att svenskarna står för den större delen av den grova brottsligheten.
Om sanningen ska fram så är 70-80 procent av dem som sitter i svenska fängelser, på grund av grov brottslighet, av annan härkomst än svensk!”

Så här ser verkligheten ut, om man tittar på det mycket grova brottet, att bringa en människa om livet (detta gäller skyldiga till dödligt våld 1997-2001, och deras etnicitet, vilket torde vara relevant även i dag, då det dödliga våldet inte ökat, utan snarare minskat. Dödligt våld kommunicerar också med övrig misshandel):

Etniska svenskar (alltså med båda föräldrarna födda i Sverige): 267, Övriga Norden: 32, övriga Europa: 34, Mellanöstern/Asien: 36, Afrika: 11, Mellan/Sydamerika: 10. (BRÅ: Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet (2005), sid 44)


Siffrorna gäller etniska svenskar, invandrare eller med invandrarbakgrund, med en eller båda föräldrarna födda i annat land.

Det land som enskilt sticker ut är Finland, med 26 skyldiga. Ändå tror jag inte att det finns en enda vettig människa som vill strypa den fria rörligheten i Norden.

"70-80 procent av dem som sitter i svenska fängelser, på grund av grov brottslighet, av annan härkomst än svensk!” Visst ska vi ha yttrandefrihet, men håll med om att det är motbjudande. 

Sådana här insändare, och kommentarer, dyker upp med stor täthet, så fort chansen ges, och är naturligtvis organiserat. Även Wikipedia är hårt drabbat. Jag undrar, med tanke på hur verkligheten ser ut, hur en insändarskribent, typ den jag citerar, egentligen är skapt. Det kan ju knappast vara något bättre samhälle han eftersträvar, då hade han varit varsam med fakta, och läst på före.

Mångkulturen är naturligtvis även ett hot mot det svenska kulturarvet, uppmålat av, ja, människor, som väl inte ens vet att stångresningen midsommarafton är en tradition från Tyskland och Centraleuropa.

[För att vara lite lite lokalpatriot i mitt nya landskap, kan jag lägga till att vi i Falun förmodligen har Sveriges äldsta majstång. Den reses på Gettorget valborgsmässoafton, alltså samma dag som originalen i Europa. Att traditionen i Sverige flyttades till midsommar, berodde på att man helt enkelt inte kunde löva (maja) stången valborg. Det är säkert ingen slump att majstången dök upp i Falun, med mycket gruvhantering och tyska bergsmän.]

Så här skriver förresten Sverigedemokraterna om svensk kultur:

”En bra förutsättning för att något ska kunna integreras in i den svenska kulturen är att det finns något som påminner om det vi uppfattar som svenskt redan innan. Den kristna julen kunde tas in av svenskarna, eftersom de redan vid samma tid firade jól, på den förkristna tiden.”

Jaha, dom menar väl att pizzaätningen nyårsdagen (som är Sveriges största pizzaätardag) har tagits in i den svenska traditionen, tack vare att supandet nyårsafton är etablerat svenskt.

Jag måste erkänna att jag blir lite irriterad, när kulturpolitiska nollor, som sverigedemokrater, försöker definiera för mig, så intresserad av kultur och traditioner, att jag försöker lära mig mer, vad som är svensk kultur.

Det är också så att det kulturarv som skapat pizzaätningen nyårsdagen, är det enskilda kulturarv vi har störst problem med i Sverige. Den överlägset största andelen våldsbrott kan direkt kopplas till alkohol. Inte till invandrare från muslimska länder ...

Jag ska avsluta med att säga, att jag personligen tillhör en av de absolut värsta riskgrupperna som finns vad gäller brottslighet. Jag har varit arbetslös i stort sett fyra år och är för det mesta beroende av socialbidrag.

Ändå utgår jag från att ingen, inte en enda jävel, ser mig som en kollektiv brottsling, som vissa mindre nogräknade individer gärna ser det heterogena kollektivet invandrare.


Det finns minst sagt motbjudande tendenser i det här samhället.

Glöm Anders Brevik. Se i stället till att hålla koll på de presumtiva terrorister som ännu inte sitter i häkte, men som snart kan göra det om vi inte är vaksamma, och glöm inte alla dessa jag-är-inte-rasist-men ... som legitimerar det Brevik gjorde.

Dom är kanske ännu farligare.

Hur stort problemet är får man en fingervisning om, då organisationen Exit hjälpt närmare 700 personer bort från högerextrema kretsar. Hur många som är kvar är med största sannolikhet en mycket skrämmande siffra.

Svd  Bo-Inge Anderssons krönika i SVT

10 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. "Fy fan, detta får mig att spy. Tror ni att det är de verkligt behövande som kommer till Sverige?? Verkar det som om någon tackar er för ert offer?? Tycker ni att ni är goda människor?? Sover ni gott på nätterna??


  Allt detta för att en politisk agenda sedan decennier fått fotfäste i landet. Journalister uppfostrades i en viss retorik. Politiker böjde sig i rädslan att sticka ut. Migrationsapparaten styrs av övertygade mångkulturälskare. Systemet driver sig självt.

  Vi bevittnar just nu hur vi själva bekostar vår egen kolonisering. Den stora massan är tyst.

  Vakna! Sluta hyckla, sluta vara ryggradslösa, stå upp för ert land och folk!"

  Saxat från det långa inlägg jag raderade. Jag imponeras inte av anonyma hjältar, som antyder att jag är ryggradslös, eller inte står upp för mitt land eller folk.

  SvaraRadera
 3. Tar du bort alla kommentarer??? Vad är du meningen med ett kommentarsfält?

  Newman

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Nej, jag tar inte bort alla kommentarer. Jag tar bort svepande anklagelser och generaliseringar, i all synnerhet om dessa saknar referens.

  SvaraRadera
 6. Jag kan tyvärr inte tycka annat än att man är en ryggradslös hycklare när man med en dåres envishet vägrar erkänna att mångkulturen för mycket stora problem med sig. (Ja, Bo, det är svepande, jag pekar inte ut just dig.)

  Hopplösa försvarare av mångkultur framstår mer och mer som fanatiker när vanligt folk inser att det här inte går längre. Det finns dårar som tycker att Breivik gjorde rätt, men de är ett försumbart antal hoppas jag. De nationella extremisterna Bo Skriver om tror jag inte är fler än extremisterna på vänsterkanten, snarare färre.

  Däremot finns det många miljoner i Sverige som i princip tycker exakt som SD; dvs vi bör lugna oss lite med invandringen nu så att vi kan reda upp våra problem.

  Dessa tankar är dock inte legitima då "fanatikerna" genast kopplar ihop detta med Breivik. Det var länge sedan det sunda förnuftet hade något att säga till om i de här frågorna.

  /En pappaledig arg Svenne

  SvaraRadera
 7. När det gäller förhållandet till andra människor kan jag bara acceptera ett synsätt: Nämligen att alla människor ska bära frukten av sina individuella gärningar. Härkomst, religion, sexuell läggning eller etniskt ursprung får inte spela någon roll. Då tror jag också att det blir lite lättare att andas i det här bitvis unkna samhället.

  Som jag skrev i inlägget tillhör jag jag själv den grupp, som har den enskilt störta överrepresentationen när det gäller brottslighet. Ändå kräver jag att bli betraktad som individ. Och jag kan inte se någon som helst anledning till annat än att andra människor ska betraktas på samma sätt. Oberoende av härkomst, religion, sexuell läggning eller etniskt ursprung.

  Vi vet om att det finns några hundratal fullblodskräk i det här landet, som satt i system att hämta hem kvinnor från främst Thailand, vilket kvinnojourerna vittnar om, och sedan behandla dessa mer eller mindre som boskap. Ändå skulle jag se det som främmande att se den stora grupp som gifter sig med en thailändska som homogen, och döma alla utifrån den, om än i förhållande till gruppen, oproportionerligt stora grupp som bär sig illa åt. Däremot anser jag att problemet är så stort, att vi kan slå fast att den svenska kvinnosynen har en del övrigt att önska, och att vi ska akta oss för att generalisera andra. (För den som följt med i tidningsdebatten blir det tydligt att samma signaturer som förfasar sig över islams kvinnosyn (som är precis som den svenska, mångfacetterad) gärna hyllar de thailändska kvinnorna för att dom uppträder som kvinnor bör göra.)

  Vilka som är flest, höger- eller vänsterextremister, vet jag inte, men vi vet vilka som är farligast. Jag tror inte att vi har någon vänster- som motsvarar Ausonius, Mangs eller dom som slog ihjäl ett asiatiskt tidningsbud. Definitivt ingen som Brevik. Däremot ställer vänsterextrema till med mycket elände i främst invandrartäta områden, och bland annat boende i Rinkeby är hjärtligt trötta på dom här elementen.

  SvaraRadera
 8. Jag kan utan problem hålla med om allt i den kommentaren. Idealen Bo beskriver i första stycket är ett utmärkt rättesnöre tycker jag. De flesta av oss inser detta (rasister gör det typiskt inte).

  Dock så har vi en grupp som tar dessa ideal till sig till den milda grad att de tappar allt kritiskt tänkande. De verkar inte se verkligheten omkring sig. Dessutom sätter de devisen "allas lika värde" i motsats till att det finns fördelar med att behålla befolkningen som en _någorlunda_ homogen grupp, vilket är ett mycket farligt och allvarligt fel.

  SvaraRadera
 9. Intressant att du vill bli kallad individ när du sedan stoppar in alla som är emot Islam under Breivik. Hur tänker du där?

  När det gäller extremism finns det MINST lika mycket vänsterextremistiskt våld i Sverige, http://www.svd.se/nyheter/inrikes/extremistvaldet-vanligare-i-sverige_5892759.svd.

  Men givetvis fokuserar du bara på det högerextrema...

  På tal om svepande anklagelser, känner du igen detta?
  "Glöm Anders Brevik. Se i stället till att hålla koll på de presumtiva terrorister som ännu inte sitter i häkte, men som snart kan göra det om vi inte är vaksamma, och glöm inte alla dessa jag-är-inte-rasist-men ... som legitimerar det Brevik gjorde."

  SvaraRadera
 10. Ja du anonym. När du skriver om att jag bara koncentrerar mig på högerextremister, så kanske det beror på att det var just detta som var aktuellt för tillfället. Om du läser min kommentar ovan så ser du att jag är väl medveten om att vi har vänsterextremister i det här landet.

  Och kopplar du samman Ausonius, Mangs och dom som slog ihjäl tidningsbudet, med den artikel du själv länkade till så kanske det går upp ett liljeholmens. Det är inte bara Söderbergs död dom har på sitt samvete.

  Du har helt rätt i att jag buntar ihop individer. En individ som sprider konspirationsteorin om att islam är på väg att ta över Europa, den individen betraktar jag på samma sätt som de individer, som av fri vilja och medvetna val blev nazisternas medlöpare, när de förmedlade konspirationsteorin om att judarna var det stora hotet mot Tyskland.

  SvaraRadera