fredag 15 januari 2010

Fasansfulla siffror för centern

Först måste jag lägga in brasklappen, att jag tycker att Demoskops (Expressen) undersökningar inte är de jag litar mest på. Helt enkelt ett för litet urval, bara drygt 1000 personer. Däremot en indikator på varthän det barkar.

Och nu är det på väg ner i källaren för centerns del.

För ett par dagar sedan skrev jag en bloggpost "Back to future", min vanliga timing... Inlägget hade varit mera aktuellt denna dag.

Men jag spinner vidare på det jag skrev.

Att "hitta både tillbaka och till framtiden. Tillbaks till de historiska rötterna alltså; nej inte till de rötter som leder till bondesamhället, utan till de rötter som kommer därifrån."

Centern bildades en gång i opposition mot socialism och en maktfullkomlig höger.


Var finns det centerparti i dag som en gång slogs för de små människorna. Var finns det parti som inser att vanliga hederliga människor kanske kommer i kläm om man skrotar LAS, och ger ännu mera makt till dom som redan i dag har den största makten - arbetsgivarna. Att ett parti som värnat de små människornas rätt, ser det som självklart att Svenskt Näringslivs verklighetsbeskrivning är den som ska gälla, är en tvärvändning och ett mycket stort steg. Tron, att bara SN får bestämma så kommer jobben, är mera än lovligt naiv.

Alla dom som ser miljöpolitik och naturvård som prioriterat, har nu fått lära sig att centern tycker, att visst ska vi ha en livskraftig vargstam, men först en rejäl avskjutning. Fullständigt förödande.

Det blir inte bättre av att miljövård ses som något, som helst inte får inkräkta på den privata äganderätten. Och strandskydd är inte något som är till för att männskor ska få rörelsefrihet i naturen, utan något som hämmar den privata förmögenheten (ja, en fastighet blir mera värd om du slipper ta hänsyn till allmänintresset).

Och det parti som slogs för en bra livsmiljö i storstadsområdena, vart tog det vägen? Det ska visst försvinna ner i en tunnel under Ekerö, när Kringfart Stockholm byggs. Och hundratusentals pendlare, som håller igång Sverige, som aldrig kommer att ha råd att hålla bil i Stockholm, finns det någon centerpartist som vill föra deras talan? Och framförallt slåss för att miljardinvesteringar görs, som kommer även dem till del. Trots att det kanske medför, att partiet måste ta strid mot moderaterna.

Kort sagt, vad ska vi med ett centerparti till som inte slåss för den lilla människan, den som kanske inte hörs allra mest.

Vem tror ni hörs mest: den medelålders mannen som svär över bilköerna eller hon som som står i snögloppet på Haninge pendeltågsstation?

Svd DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar