fredag 15 januari 2010

Kan Carlgren sitta kvar?

Stämmer de uppgifter som Aftonbladet tar fram, och det finns en del som talar för det, så är nog svaret NEJ. Dock är det för kort tid kvar till valet, så det skulle varken göra till eller från, men konsekvenserna torde bli enorma för såväl alliansen som för centern.

(Aftonbladet hävdar att Andreas Carlgrens uppfattning varit att det behövdes 500-1000 djur för en livskraftig stam. Men att han fick ge sig mot bland annat jordbruksdepartementet.)

Det som talar för att Aftonbladets uppgifter stämmer är främst att Andreas Carlgren, som är en mycket skärpt politiker, framträtt som en mer eller mindre virrig sådan, under och efter vargjakten.

Att jakten har släppts på lösa boliner, utan några andra regler än att jaktledaren(!) måste ha licens, vittnar om ett miljödepartement som tappat kontrollen. Att man inte hade gjort någonting för att freda alfaparen med valpar, visar bara att man ville ha jakten avslutad så fort som möjligt.

Carlgrens ärliga engagemang i möljöfrågorna talar, även det, mot att han verkställer det här beslutet av fri vilja. Och jag tvivlar på att han är så forskningsfientlig, att han struntar i den kunskap som finns. Framför allt vet Carlgren vad det betyder att stöta sig med, och negligera, den kompetens som finns inom ekologi- och milöområdet. (Undantaget forskaren på Grimsö, men han är också ett undantag, och betecknas inte som någon auktoritet inom området populationsekologi.)

Carlgren måste även ha känt av att hans förtroende inte är det bästa efter Kringfart Stockholm, stora motorvägsprojekt som han tidigare kämpat emot, och något som jag tror, att han gärna skulle velat fortsätta med.

Jag har en otäck känsla av tragik, att när centern äntligen fick en miljöminister, så fick han inte ta den rollen. Jag tycker nog att Andreas Carlgren skulle lämna det här spektaklet.

Svd DN1 DN2

2 kommentarer:

 1. Jag tror att Carlgren kommer att sitta kvar.

  För 10 år sedan var jag en av dem som kunde tänka sig att rösta på Centern , idag tycker jag att de är helt marginaliserade i skuggan av Moderaterna och att deras enda funktion är att komma ut med en del förslag i media som Moderaterna inte vill smutsa sitt eget namn med , man delar helt enkelt på den obehagliga informationsexponeringen inom alliansen för att inte smutsa något parti för mycket.

  Några kardinalfel som centern och Carlgren gjort
  är att påstå att försämringen av strandskyddet var en förbättring , att motorvägsbygget kring STHLM skall trafikeras av miljöbilar som kommer att vara verklighet om 10 år pga. gigantiska teknikframsteg , att det är bra för vargstammen att skjutas av för att det endast är inavlade individer som skjuts bort.

  Som jägare och sportskytt kan jag säga att det tamigfan är omöjligt att se om en varg är inavlad eller inte genom ett kikarsikte på 90 meter !

  Trots allt tror jag att han kommer att sitta kvar för ingen annan skulle göra det bättre eftersom det handlar mycket om att verkställa och försvara beslut som ingen miljöminister själv kan stå bakom , ja ingen med vettet i behåll, så han kan göra det likagärna som någon annan.

  SvaraRadera
 2. Naturligtvis har du rätt marcus. Min tanke med inlägget var kanske lite väl mycket om han kan sitta kvar för egen del...
  Jag anser att du har rätt i att ingen kan göra det bättre. Det är det som är så förödande för det parti jag en gång slogs för.

  SvaraRadera