söndag 31 januari 2010

Havsnivåer och klimathaverister

En artikel i Dagens Nyheter beskriver verkligheten för ett antal låglänta öar utanför Australien. Forskare vid James Cook-universitetet är optimistiska vad gäller dessa öars framtid: man "tror inte att de kommer att försvinna under denna generation". Ungefär samma prognos gäller för Maldiverna och öar i Oceanien. I sanning lysande framtidsutsikter.

Bloggen The Climate Scam tog också upp det här temat med havsnivåhöjningen för några dagar sedan: Sanningen om de hotade atollerna. Eller om sanningen ska fram, någon av bloggadministratörerna hade hittat en artikel på haveristbloggen Watts Up With That, som man länkar till: Floating Islands. Willis Eschenbach har skrivit en artikel om problemen med de låglänta öarna; problem som verkar ha sin orsak i allt annat än att havsnivån faktiskt stiger ... Intressant är att Eschenbach presenterar en artikel grundad på att han under tre års tid bott och arbetat på en av öarna, bland annat med brunnsborrning. Några referenser grundar han inte sin artikel på. Uppenbarligen är inte artikeln ägnad att tas på allvar, han vill inte att slutsatserna ska granskas, bara forstsätta det desinformationsarbete, som Anthony Watt så framgångsrikt (nåja) bedriver.

Mest anmärkningsvärt är hans påstående om att havsnivåhöjningen inte accelererat. Tja, så här ser NASA:s diagram ut: http://climate.nasa.gov/keyIndicators/index.cfm#SeaLevel. (Intressant är att även de uppgifter Eschebachs använder, är tillräckliga för att kvadda Nils-Axel Mörners slutsatser om Maldiverna; en mm om året i höjning, som han på ett något oförskämt sätt talade om för Maldivernas president.) Det finns i dag ingen som seriöst ifrågasätter att havsnivån i dag ökar snabbare än vad den gjorde fram till 1993. Ökningstakten ligger på drygt 3 mm om året. Något som också WUWT tidigare tagit upp; det handlade visst om att ökningen överdrivits med någon tiondels mm, i samband med att NASA korrigerade sina uppgifter.

Naturligtvis tar den här DN-artikeln bara upp gammal skåpmat. Det enda nya är att dessa problem börjar krypa in på Australien, som väl är det land ("västland" alltså) som är hårdast drabbat av klimatförändringar.

Så artikeln var väntad. Men det är mera nyheter att vänta: Den arktiska isen växer till riktigt uselt, påståendet om att Antarktis skulle väga upp Arktis är önsketänkande, och trots kylan i en del av Europa kommer även januari att visa sig rejält varm (ändra till anomaly, och kolla januariveckorna).

Som sagt inget oväntat, säkert inte oväntat för klimathaveristerna heller; dumma är dom inte. Och bästa sättet att flytta focus från verkligheten är att hacka världens ledande universitet CRU vad gäller klimatforskning. Har man inget annat att komma med kan man ju alltid ställa till en jävla oreda för forskarna, och i sann FOX-news-anda ställa till med förtalskampanjer.

Uppdatering: Men jag undrar förstås hur right-wing-sfären i USA hanterar sådant här?

6 kommentarer:

 1. Bo, jag röstar för att din blogpost kommer med i nästa IPCC-rapport. Jag bedömer chanserna som goda. ;-)

  SvaraRadera
 2. Men tills vidare får jag väl nöja mig med att US NAVY uppenbarligen har tagit till sig min blogg. Eller tvärtom.

  SvaraRadera
 3. BO, kanske US NAVY har köpt sin kängor efter vetenskapliga råd från IPCC?:

  http://climatequotes.com/2010/02/01/ipcc-cites-boot-cleaning-guide-for-antarctica-tour-operators/

  Mvh

  SvaraRadera
 4. Inte illa, Olaus. Blogginlägget du länkar till visar med all tydlighet vad man kan åstadkomma med dålig läsförståelse och kreativ citering. Detta kombinerat med en dos illvilja och okritiska läsare, och se där, du har uppfunnit din egna lilla skandal.

  SvaraRadera
 5. Vi sparar ditt inlägg om glaciärer tills jag skrivit ett inlägg som handlar om detta!

  SvaraRadera
 6. Som sagt. Jag har inte bara tagit bort inlägg från en person ...

  SvaraRadera