lördag 23 januari 2010

Klimathaveristen Watts ...

Jag bara måste skriva ett kort inlägg om bloggen Watts Up With That. Steve Goddards, en av Antony Watts medarbetare, senaste inlägg slår det mesta i fråga om körsbärsplockande ...

http://wattsupwiththat.com/2010/01/23/arctic-temperatures-above-80%c2%b0n-are-the-lowest-in-six-years/

Den danska vädertjänsten DMI:s temperaturmätningar visar att temperaturen norr om 80:e breddgraden, är den lägsta på sex år. Och för säkerhets skull har han klippt ur bilden, så att den som klickar på bilden inte ska kunna se hur det såg innan nyår.

Här är den länken:

http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

Klicka på 2009. Hela hösten/vintern var det 3-5 grader varmare än normalen (1958-2002), precis som det sett ut ett antal år nu. Inte undra på att det går trögt med isläggningen. Uppenbarligen är inte Antony Watts intresserad av helhetsbilden av det nordligaste Arktis, han vill helt enkelt störa verkligheten som bland annat syns i UAH-satellitmätningen; 0,44 graders ökning i temperaturen varje decennium sedan 1979 över nordpolen.

Så arbetar en klimathaverist; det vore väl en bra "forskare" att ha med i den andra klimatpandel som Maggie Thauersköld Crusell pratar om på Newsmill? Mannen är tragisk, men han länkas väldigt ofta och ses mer eller mindre som en hjälte bland klimatskeptiker.

Antony Watts är annars mest känd för sin teori om Urban Heat Island, där han menar att mycket av temperaturökningen beror på felplacerade mätstationer. NOAA har gjort en grundlig undersökning. Föga förvånande är verkligheten precis tvärtom mot vad Watts hävdar... För övrigt en bra länk för att se hur noggrant meterologer arbetar.

Uppdatering: Naturligtvis tycker några att artiklar om varma extremer ska bedömas på samma sätt. Jag håller med - om de varma extremerna dyker upp i en kall omgivning är det samma sak. Kom igen när medeltemperaturen för det här klotet (alltså inte bara Sverige, Europa och en del av USA), visar värden under normalen, alltså en halv grad kallare än vad vi ser i dag! Annars blir det bara löjligt.

1 kommentar:

  1. Nåväl, nu har Watts uppdaterat eftersom att temperaturen studsade tillbaka igen. "Easy come, easy go", som Watts säger. Men han ger inte upp hoppet för det, inte, utan frågar förhoppningfullt "... will it oscillate back?"

    Om vi bara blundar och hoppas kanske vi inte behöver göra något åt den globala uppvärmningen.

    SvaraRadera