onsdag 2 december 2009

Människans påverkan på klimatet - 3 promille

Ja, vi har väl alla hört att människan inte har någon större inverkan på klimatet, utan att det framför allt är solen som styr vilka temperaturer som ska råda på det här klotet.

Naturligtvis riktiga invändningar i sak, även om jag vill hålla människans påverkan som nog så betydelsefull.

Men ser vi rent krasst på det hela, så har människan hitintills bara påverkat ca tre promille av den temperatur vi har runt omkring oss i biosfären. Betydligt mindre, till och med, än resterna från big bang för många miljarder år sedan.

Den absoluta nollpunkten 0 K motsvarar - 273,16 grader celsius, men nu glömmer vi den skalan. Bakgrundstrålningen, alltså resterna från big bang, ger oss en temperatur på 2,7 K - temperaturen i det tomma universum. Det är alltså starten när solen börjar värma vårt solsystem.

Solen värmer jorden, det är alla överens om, precis som att alla är överens om att solen är den faktor som påverkar vårt klimat överlägset mest. Solen värmer vår planet till 255 K.

Återstår då 33 K till vår mera drägliga temperatur på cirka 288 K. Framför allt återstår 18 K för att komma upp i 273 K, som är celsiusskalans nollpunkt, och som möjliggör liv, och som ser till att hålla vatten flytande.

Tack och lov finns koldioxiden, som gjord för detta ändamål. Och här tycker jag det blir stor humor, när det i vissa kretsar, i ena andetaget talas om att koldioxidnivån inte får sjunka för lågt, då det kan leda till att vi går in i en ny istid. Bara för att i nästa andetag hävda att människans påverkan på koldioxidutsläppen saknar betydelse. Koldioxidutsläpp vid fel tidpunkt ...

Utan koldioxiden hade helt enkelt inte tillräckligt med vattenånga, från det frusna vattnet, kunnat värma vår planet tillräckligt för att möjliggöra liv.

Nu har vi en temperatur på omkring 288 K på jorden, tack vare våra växthusgaser. Att temperaturen har stigit 0,7 K de senaste hundra åren är naturligtivis inte mycket, men innebär att permafrost tinar (som kan lösgöra metan, som är en etter kraftigare växthusgas än koldioxid), som innebär att glaciärer och inlandsis smälter, att den termostat som kallas nordpolen rubbas, att värmekänsliga kontinenter som Afrika och Australien drabbas av värre torka än vad de annars skulle göra.

Listan kan göras hur lång som helst, vi kan gå in i detalj på vad detta betyder i balansen mellan rödräv och fjällräv i de arktiska områdena, om vi känner för det. Men spana in "climategate" på nätet: konspirationsteorier av klimathaverister, som vill hävda att uppvärmningen beror på manipulerad data!!!

Långt från den verklighet vi lever i - en verklighet där människans bidrag till klimatförändringarna uppgår till ungefär tre promille av det som kallas temperatur.

DN

2 kommentarer: