tisdag 8 december 2009

Världens klimat 2009 och 00-talet

Den norska vädertjänsten yr.no är en guldgruva för den som är intresserad av väder och klimat. Orsaken är naturligtvis att den norska vädertjänsten ses som en service till allmänheten, medan den svenska motsvarigheten mera ska vara självfinansierat när det gäller information. Det håller på att bli bättre, men mycket återstår.

I dag hittade jag den här länken:

http://met.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=1529

En sida som mycket kortfattat beskriver världen klimat under det gångna året. Så mycket är säkert, att året kommer att räknas till de varmaste åren, just nu det femte varmaste sedan mätningarna startade. Och det varmaste decenniet.

Det borde bli att allt svårare att bortförklara att världens klimat varmare. Men det görs tappra försök.

Precis som om termometern skulle vara den viktigaste indikatorn. Förändringar i flora och fauna, glaciärer, havsis, permafrost, havsnivå hör till sådant som inte står högst upp dagordningen när klimathaverister skriver sina bloggar. Och skulle det dyka upp så är det i form av någon enstaka glaciär i Tibet eller Alaska som växer (och konstigt vore det väl annars), eller att arktis is det här året nästan nådde upp till den negativa trenden. Däremot långt från IPCC:s scenario. Samlade bilder är det däremot ont om.

Därför är cimategate så viktigt; genom att fokusera på temperatur slipper man prata om andra tecken på klimatförändringar. Och temperatur är opersonligt, genom att hävda att temperturen går ner, kan man minska betydelsen av det övriga skeendet; "isen smälter inte - temperaturen sjunker". (Och smälter isen, så är det tillfälligt, det blir ju kallare och Tuvalu dränks inte.)

Och allt är ju tillfälligt, vi behöver inte bry oss, eller?

DN1 DN2 DN3 Svd1 Svd2 Expressen1 Expressen2 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar