torsdag 25 augusti 2016

Yttrandefrihet är inte detsamma som fribiljett

I samband med att tidskriften Nya Tider portats från Bokmässan har det blossat upp en synnerligen märklig debatt. Så blir det alltid när mörka krafter, som inte ens med god vilja går att klassa som demokratiska, är inblandade.


Yttrandefriheten i Sverige är grundlagsskyddad och mycket stark. Så stark att inte ens uppenbara kränkningar leder till fällande dom. Det är exempelvis inte brottsligt skriva ”Jämställdhet för mig är att man pullar en sexistisk feministhora i vaginan med en stor kniv”.

Det är ingen tvekan, yttrandefriheten skänker en enorm frihet, till och med en frihet utan ansvar.

Grundlagen om yttrandefrihet slår definitivt INTE fast att den som äger rätt yttra sig (som Nya Tider) ska få göra detta vid ett specifikt arrangemang (Bokmässan). Vildvuxna plantor i borgerlighetens utkanter (eller brunt ogräs som Johan Norberg uttryckte det för ett år sedan) drar sig heller inte för att prata om censur. I centerns bruna periferi frossas det i uttryck som diktatur, censur, åsiktskorridor och brott mot tryckfriheten.

Väx upp! Säger jag. Det är inte censur när någon städar sitt vardagsrum.

Kritiken mot SL, som sålde annonsplats till Sverigedemokraterna för deras kampanj mot det påstådda organiserade tiggeriet, var heller inte något rop på censur. Ingenstans i lagen om yttrandefrihet står det att en kommersiell aktör på reklammarknaden mot betalning måste upplåta plats för rasistisk uppvigling.

Det finns reella hot mot yttrandefriheten, och de värsta exemplen har jag tagit upp här. Hot och trakasserier mot journalister som dristar sig till att granska Sverigedemokraterna svans, som Johan Norberg beskriver i länken ovan, är ett sådant.

Riktigt löjligt blir det när Göteborgsposten, som en parallell till Bokmässans portande av Nya Tider, drar upp att Järfällamoskén, som deltar i mässan, för något år sedan hade en kontroversiell talare på besök.

Osökt kommer jag tänka på Sverigedemokraternas organiserade samarbete med förintelseförnekare och rena fascister. Även vissa centerpartisters umgänge med personer som organiserar företeelser som Folkets Demonstration med klara inslag av organiserad brottslighet och nazism.

Det börjar bli dragigt i glashuset.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar