tisdag 9 augusti 2016

Skickligt polisarbete i Göteborg

Jag tycker det är tråkigt med osaklig kritik mot polisen, som alltför ofta pikas fram på inte minst sociala medier. I det här fallet har polisen med stor skicklighet och fingertoppskänsla löst en besvärlig situation. Framförallt har polisen målmedvetet arbetat med att skapa goda relationer med medborgarna som berörts i de aktuella områdena.

Blogginlägget bygger på en artikel från SVT varifrån även bilden är hämtad.


Något som polisen också fått kritik för. Uttryck i stil med ”att nu ska polisen bjuda slöddret på kaffe, varför inte tårta också, så kanske dom slutar kasta sten” har skrivits mer än en gång på sociala medier. I olika varianter.

Jag tror inte att de personer som häcklar polisen på detta sätt vill Sverige väl. Att det är personer som helt skiter i dom som drabbas till vardags, i främst utanförskapsområden. Personer som hellre vill se vattenkanoner som fredagsunderhållning på TV än ett bättre samhälle.

Nu visar polisen att strategin varit framgångsrik. Den som vill skapa lugn i oroliga områden ser som prioritet att ta itu med den organiserade brottsligheten. Att polisen fått människor att våga vittna, att brottslingarna kunnat knytas till brotten. Att polisen har koll på vilka brottslingarna är saknar betydelse om dessa inte kan knytas till gärningarna. Simpel rättsprincip, som gärna glöms i populistisk debatt.

Jag ser fram emot att regeringen tar fram kraftfulla verktyg för att komma åt den ekonomiska brottsligheten. Pengarna som den organiserade brottsligheten omsätter tvättas för eller senare för att kunna användas öppet. Det är den tvätten myndigheterna måste komma åt för även klämma till den grova kriminaliteten. Jag är inte säker på att alla som i dag ser sig som laglydiga är positivt inställda till detta …

Polisen har gjort ett riktigt bra jobb! Och ska ha ordentligt med beröm för detta.

Men jag blir förbannad bara jag hör yttryck som no-go-zoner och vattenkanoner. Ord som kommer från människor som vill det här landet illa, och ibland till och med sitter i riksdagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar