onsdag 10 augusti 2016

Smutskastningen av Sverige

Ekot har tidigare rapporterat att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppmärksammat en desinformationskampanj mot Sverige. Många trådar verkar leda till Ryssland. Men också helt vanlig svartmålning av Sverige:

Men de allra flesta fall av desinformation är mer subtila och riktar sig direkt mot Sverige. Då det snarare är nättroll som med frenesi pumpar ut felaktiga uppgifter i sociala medier, enligt Mikael Tofvesson.

Det handlar om en systematisk beskrivning av ett Sverige i förfall; ett våldsammare Sverige där snart ingen vågar gå ut, av rädsla för att bli våldtagen eller nedslagen, systemkollaps, myndighetsmissbruk där barn och djur omhändertas godtyckligt av ondsinta tjänstemän, att Sveriges cirka 5 % av befolkningen med rötter i muslimska länder håller på att ta över nationen, att det finns drygt 50 no-go-zoner i Sverige, att myndigheter och media mörkar och ljuger, att det finns en åsiktskorridor som förhindrar allmän debatt.

Det gamla Sverige framställs som en idyll.

Sverige håller inte på att förfalla, lika lite som att världen blivit en sämre plats att leva i. Historiskt få döda i krig, dagens terrorism (Europa) är inte i paritet med tiden när separatister som ETA och IRA härjade som värst, fattigdomen minskar (om än långsamt) och allt fler får det lite bättre (Hans Rosling).

Föga förvånande struntar väldigt många av de här svartmålarna av Sverige och världen i den riktigt stora utmaningen för det här klotet: Klimatförändringen, som obevekligt fortskrider. Vilket bevisar att det här handlar om förtal och inte omtanke.

Att vi ska vara försiktiga med att dra slutsatser från nyhetsrapportering och braskande rubriker visar exemplet USA: Det dödliga våldet tycks minska även där även om det är hisnande skillnad mellan olika områden (rubriken speglar inte riktigt innehållet).

Det dödliga våldet minskar även i vårt grannland Finland, som annars har den högsta frekvensen av dödligt våld i norden.

Kriminalstatistik är vanskligt; siffrorna påverkas starkt av faktorer som anmälningsbenägenhet och ändringar i lagstiftningen. Att samla fakta utifrån tidningsartiklar eller delningar på sociala medier rent vanvett.


BRÅ har därför på senare tid genomfört nationella trygghetsundersökningar, som bygger på att människor själva får ange om de utsatts för brott, oberoende om de anmält dessa eller inte. Likaså ställs frågor om förtroendet för rättsväsendet. Statistiskt sett är materialet enormt 20 000 personer med en svarsfrekvens på 63 %.

Ingenting i denna undersökning, inte ett förbannat dugg, ger stöd åt de uppfattningar som mer eller mindre professionella smutskastare sprider i olika medier.

Att personer som Tino Sanandaji sitter i en studio och tar heder och ära av seriösa kriminologer ser jag som fullständigt naturligt. Likaså att Sanandaji odlar en mycket obehaglig konspirationsteori om att myndigheter undanhåller för allmänheten viktig information. Det räcker med att läsa vad Sanandaji sagt, och samtidigt studera trygghetsundersökningen, för att kunna klassa honom som professionell desinformatör.

Det är inget som förvånar, alltså. Däremot att en centerpartistisk riksdagsman Staffan Danielsson utan att blinka sprider Tino Sanandajis konspirationsteorier vidare. Utan någon som helst kritisk granskning. En uppgift, gripen ur luften, blir inte sann bara för att den upprepas och sprids vidare.

För att knyta ihop säcken. Någonstans ifrån kommer de uppgifter som svartmålar Sverige. Uppgifter som sedan villigt sprids vidare. En sådan sida är den suspekta Newsvoice som ibland delas och gillas på en sida som Staffan Danielsson modererar. Bland annat den här artikeln som föraktar Sverige och hyllar Ryssland. (Newsvoice har även på agendan att förneka klimatförändringar och ange CIA som ansvariga för 11:e september.)


Den som tar sig tid att läsa sidan (jag anser den som riktigt vidrig, och ett klart bevis för att yttrandefriheten är mycket stark i det här landet) känner med lätthet igen olika argument som dyker upp i diskussionerna på sociala medier. Newsvoice är en källa som gör att viskleken redan startar med en lögn. Det finns fler, inte minst bloggar, som förmedlar liknande ”nyheter” som Newsvoice.

Men ingen ska inbilla mig att inte det här sker avsiktligt och i syfte att göra Sverige illa. Och den som struntar i den kritiska granskningen, struntar i faktakollen, blir inget annat än en simpel medlöpare.

3 kommentarer:

 1. Jag ser att smutskastning av mig pågår här, tyvärr. Jag läser en del som Tino Sanadaji skriver, javisst, likt många andra. Sajten newsvoice känner jag inte till och de forum jag modererar modereras närvarande och korrekt, det kan var och en som vill vara med och diskutera förvissa sig om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Newsvoice i all ära, men hur bar du dig åt för att hitta konspirationsbloggen http://www.klarvaken.se/ varifrån du tog uppgifterna där Sanandaji hävdar att forskarvärlden medvetet ljuger.

   Radera
 2. "Att personer som Tino Sanandaji sitter i en studio och tar heder och ära av seriösa kriminologer ser jag som fullständigt naturligt. Likaså att Sanandaji odlar en mycket obehaglig konspirationsteori om att myndigheter undanhåller för allmänheten viktig information.

  Du är en konspirationsteoretiker och desinformatör. Vet du andel brott som begicks av invandrare förra året? Ja eller nej? Om du inte vet, hur kan du vara så ologiskt att du förnekar att det mörkas?

  NTU anger inte gärningsmäns ursprung. Total utveckling av brott och invandrares broot effekt är olika saker. NTU är inte designat att mäta grova brott.

  "Sanandaji hävdar att forskarvärlden medvetet ljuger"

  Det har jag givetvis aldrig skrivit. Jag har påpekat att invandrares andel av gärningsmän inte har uppdaterats sen 2005. Det är ett faktum. Det vet alla med allmänbildning som inte har follihatt på sig.

  SvaraRadera