onsdag 26 januari 2011

Sverigedemokrater och jägare hotar den svenska landsbygden


Först vill jag slå fast att jag generaliserar till en del. Alla jägare är inte varghatare, och alla starkt invandrarfientliga är inte Sverigedemokrater. Det ligger dock alldeles för mycket sanning i min generalisering för att jag inte ska använda rubriken som symbol.

Svensk landsbygd blöder i dag, även mindre samhällen och tätorter i periferin. För någon dag sedan publicerade jag en bloggpost där jag kritiserar politikerna, och främst dom med koppling till regeringen, för utvecklingen.

I en diskussion om landsbygdens framtid är det dock svårt att undvika de attityder som lever sitt eget liv, och frodas, ute i alldeles för många byar och samhällen. Det är inte bara på grund av utbildning och arbete som ungdomar, främst unga kvinnor, flyr landsbygden.

Detta är en nidbild, jag erkänner det, men låt oss hoppas att det även i fortsättningen kommer att vara en nidbild:


Jag är dessvärre inte övertygad om den saken, det finns tendenser i den riktning Youtube- klippet gör en karikatyr av; inskränkthet, främlingsfientlighet, slutenhet. För ett halvt sekel sedan kanske det fungerade med att grannen, som bott där i en generation, fortfarande var den nye grannen. I dag håller inte den mentaliteten; resultatet blir obevekligen stagnation (i första skedet, därefter nedgång).

Ungdomar i dag studerar, reser, skaffar sig vänner från olika världsdelar, och med olika etnisk bakgrund. Dom här ungdomarna flyttar inte till en plats där dom riskerar att grannarna börjar prata om svartskallar bakom staketet, om någon av dessa, deras vänner, gör den långa resan till Sverige. Eller att någon mumlar om att det kommit terrorister till byn.

Så där kan vi inte ha det om vi vill att ”Hela Sverige ska leva”. Sverigedemokraterna ökade rejält i vissa glesbygdsområden förra valet. Det är naturligtvis väljarnas utslag, och skall respekteras, men gnäll då inte över att bygden förtvinar utan respektera ert eget valutslag! Inse att det skrämmer bort människor, främst då sådana som har kraften och utbildningen att kunna lyfta bygden.

Att de här sympatisörerna till SD importerar en och annan kvinna från Thailand, främst på grund av att dessa kvinnor lättare fogar sig i de här männens kvinnosyn, räcker inte för att vända utvecklingen. Som en ödets ironi sammanfaller också mycket av Sverigedemokraternas kvinnosyn med karikatyren av islam. Snacka om att inte sopa framför sin egen dörr.

Det är naturligtvis inte kvinnorna från andra länder som driver unga svenska kvinnor att söka sig bort från den miljö de växt upp i. Skulden ligger i samma attityd, den som fått männen att söka sig utomlands.

Dessa åsikter frodas naturligtvis i större samhällen och städer också. Men där gör åsikterna inte så stor skada, det blir mera koncentrerat till en grupp, som mera håller sina åsikter för sig själva, och som inte märks så mycket. I ett litet samhälle blir en sådan grupp förödande; dom tenderar att höras.

Synen på naturen från stora delar av jägarkåren gör heller inte glesbygden speciellt attraktiv. Ungdomar av i dag, och även många andra, ser gärna människa, natur och djur som delar i ett samspel. Den synen är tyvärr ovanlig hos den traditionellt jagande befolkningen; viltvården sträcker sig ungefär till den egna frysen. I ett sådant samhälle finns ingen plats för ungdomar och andra med en annan syn, undantaget om dom kniper käft, men det gör inte ungdomar. Alltså får dom höra att dom inte ska lägga sig i det dom inte begriper! Konstigt att dom väljer flyttalternativet …

Jägarförbundet begriper nog det här (eller i vart fall bör dom ha några som begriper), men denna lobbygrupp, bestående av till största delen av ynkryggar väljer att tiga.

Det krävs inte mycket kunskap om evolution och biologi, för att inse att varg och björn behövs för att trygga älgstammen även i framtiden.

Älsklingsargumentet från de här rovdjurshatarna är, att det är storstadsbor som är vargkramare, och att dom boende i glesbygden inte vill ha varg. Dom är på väg att få rätt. Desto högljuddare den här gruppen blir, och ju mer okonventionella (maffia-) metoder som används, desto mer dräneras landsbygden på liv.

Nu är vi tillbaka igen; forskning, kunskap, öppenhet – kontra inskränkthet och fördomar. Människor med utbildning och framtidstro aktar sig för miljöer där sympatisörer till SD och trångsynta jägare tar för stor plats.

Detta slår dubbelt. Människor flyttar inte ut på landsbygden, även om dom skulle vilja. Människor flyttar från landsbygden, även om dom helst skulle vilja stanna.

5 kommentarer:

 1. Det ligger mycket vishet i vad du säger. Själv har jag växt upp med ena foten i glesbygden och andra i storstan.
  Nu som vuxen och färdigstuderad hade jag gärna bott lite enklare och lite närmare naturen, men jag skräms lite av de attityder som gror på mindre ställen.

  SvaraRadera
 2. Bo,
  Jag håller med i stora delar av ditt resonemang men kände inte igen beskrivningen när du skrev att ungdomar av i dag, och även många andra, ser gärna människa, natur och djur som delar i ett samspel.

  Jag hoppas givetvis att du har rätt, men min uppfattning är tyvärr att ungdomar (generellt) är mer intresserade av Facebook och andra delar av nätet, dataspel och den nya iPoden, än just naturen och dess samspel.

  Är naturintresse en lokal företeelse som finns i Grycksbo med omnejd så ska ni vara lyckliga. Här i Blekinge så tycks det lysa med sin frånvaro bland ungdomarna, trots fantastiskt vacker och varierande natur med rikt djurliv.

  SvaraRadera
 3. Ja, som boende i Grycksbo är du säkert väl bekant med mångkultur och invandrarområden.

  SJÄLVKLART är det enbart hemsk rasism och fördomar som driver motståndet mot mångkultur och invandring.. Det måste ju du veta.

  Jag bor ju bara i Göteborg, nära dessa områden.. och upplever ju bara skiten dagligen, vad fan vet jag?

  SvaraRadera
 4. Jösses! Texten och Johans kommentar låter precis lika inskränkta som ni beskyller glesbygden för att vara. Själv så har jag genom livet flyttat till ny glesbygd i två delar av landet. Visst på intet vis jätterepresentativt. Men har vid båda tillfällena blivit mycket bra bemött. Av det enkla skälet att folk fattar att det behövs nytt blod när det är "långt mellan husen". En del i det bra bemötandet är kanske att vi flyttade in och började BIDRA till gemenskapen istället för att bara börja ställa krav.

  SvaraRadera
 5. Anonyma, det är inte fördomar eller inskränkthet som fått mig att skriva det här inlägget. Som uppväxt, och länge boendes, i ren glesbygd, och även med lång bakgrund i storstad och förort, känner jag att den här diskussionen måste lyftas.

  Det finns platser som naturligtvis fungerar bra, sedan finns det riktiga extremer åt andra hållet, där personer som vill utveckla bygden genom att satsa på rovdjursturism får däcken sönderskurna. Och allting mittemellan. Min erfarenhet är att problemet finns och att det är alldeles för stort.

  Min bostadsort är naturligtvis långt ifrån någon idyll, även om det är ett litet, men förhållandevis öppet samhälle. För närvarande har vi täta besök av polisen på grund av någon eller några pyromaner ställer till jävelskap. Skadegörelse och vandalisering måste dessvärre sägas vara mycket vanligt i förhållande till folkmängden. Dock ingen mångkultur att skylla på. Däremot den orsak till ökande kriminalitet som alla vet om, men som ingen vågar tala om: Ökande alkoholkonsumtion.

  SvaraRadera