tisdag 27 juli 2010

Kallt i världen, men mest varmt

Den här sidan är bra för den som vill kolla verkligheten i samband med tidningsartiklar om värme och kyla, och få lite egna perspektiv. Det säger inte så mycket när vi läser om värmebölja i Moskva och iskyla i Argentina (det är vinter på södra halvklotet).

Så här ser sidan ut, sedan jag ändrat gardinen till anomaly:

Den här sidan kommer från Tokyo Climate Center och visar temperaturavvikelserna 14 - 20 juli i år.

Anomaly innebär att det visas avvikelse från normaltemperaturen. Vilket inte har med normal i dagligt tal att göra, utan med normalen, som är ett medelvärde, i det här fallet, baserat på perioden 1971-2000.

När det gäller temperatur, kan man inte säga att det finns någon normal temperatur. För det mesta är det varmare eller kallare än den här kurvan. Medeltemperaturen, och det är viktigt, behöver inte avvika mycket för att det ska märkas. En par grader varmare än normalen i juli i Sverige exempelvis räcker för att vi ska börja prata om rekordsommar. Ett par grader varmare än normalen i december, och vi börjar tala om hur långt upp i landet vi måste åka för att få en vit jul.

Medeltemperaturen i världen baseras på uppgifter från så många platser man samlar in uppgifter från. Olika mätinstitut har även olika stationer, även om en del överlappar. Därför är det förvånande att de stämmer överens, eller? Inte alls. Och mark- och satellitmätningar stämmer också överens, oavsett vad en del klimathaverister vill framhålla.

Det finns även annan egenhet med det här med medeltemperatur som vi ser på bilden från förra veckan. Först: Den här julimånaden har hitintills varit den varmaste vi upplevt globalt, enligt UAH-mätningen som redovisas av Roy Spencer (kräver Java). Precis som den senaste 12-månadersperioden.

På bilden ovan ser vi att det är en ruggig köldknäpp i Sydamerika. Hur går det ihop med att klotet som helhet når rekordtemperaturer? Svaret är enkelt; det är förbannat varmt på en del andra håll, och det är mera varmt än kallt. I vintras frös vi medan man i Canada (OS) och inte minst i Afrika hade varmare än man brukar; i Canada hade man extremt höga vintertemperaturer. Något som gick illa åt den arktiska isens uppbyggnad.

Beror detta på den globala uppvärmningen? Ingen vet. Däremot att detta varit regel de senaste decennierna. Världen har blivit varmare. Och det är en global uppvärmning.

Mera allvarligt än köldknäppar och värmeböljor, är att det här klotet är i obalans. Det smälter mera glaciär- och inlandsis under året, än vad som fryser till. Detta kommer att påverka havsnivån uppåt; såväl genom att havet expanderar av värmen, som på tillskottet, från inte minst Grönland.

När det gäller den arktiska isen skiljer sig verkligheten så mycket från IPCC:s prognoser, att de så kallade fel som fräst runt i förnekosfären, är löjligt små i jämförelse. Klotet söker balans i ett varmare klimat, och fram tills den balansen är uppnådd kommer det att smälta mer under ett år än vad det fryser till. Inget konstigt alls, och inget förändras av att någon tvivelaktig "forskare" försöker visa att tempen inte ändrats. Isen bryr sig inte om såna finter. Inte permafrosten heller ...

Aftonbladet

12 kommentarer:

  1. Vädret första halvåret som jag kommer ihåg det rent spontant är extremt kallt under vintermånaderna, Jan - Mars. Sen och kall vår och en ganska normal men sval Juni med ostadigt väder. Mycket fin och varm Juli. Påminner om 1994, 95 och 96 i det avseendet. Rent allmänt kallare än normalt förutom Juli förstås.

    Nu säger detta inget om det globala klimatet men ändå :-)

    Har du läst denna artikel av dr Roy Spencer?
    http://www.drroyspencer.com/2010/07/my-global-warming-skepticism-for-dummies/

    SvaraRadera
  2. Hahn, jag har skummat hans artikel, och jag har stor respekt för Spencer, även om jag tycker att han drar lite väl stora växlar ibland.

    Men, jag tror inte han skulle ifrågasätta forskningen kring klimatet, eller ifrågasätta de uppgifter som klimatforskningen bygger på.

    Det här är ett exempel:

    http://www.drroyspencer.com/2010/05/in-defense-of-the-globally-averaged-temperature/

    (Jag är förvånad att Spencer står ut med att refereras till på exempelvis WUWT)

    Den här länken är också intressant, där jag får intryck av att Spencer börjar betraktas som varg i veum i en del kretsar (det är dödstyst om denna artikel på WUWT, på climate depot? tar en del individer heder och ära av honom):

    http://www.drroyspencer.com/2010/07/yes-virginia-cooler-objects-can-make-warmer-objects-even-warmer-still/

    (Och där finns folk som inte kommer att bli glada när Spencer i början av augusti kommer att tala om att juli månad är den varmaste vi upplevt ...)

    SvaraRadera
  3. Jag minns i vintras, när det var kallt "överallt" (dvs i delar av Europa och Nordamerika), och allehanda skeptiker ironiskt frågade var växthuseffekten hade tagit vägen. Inte nog med att enstaka månader inte säger något om långsiktiga trender, globalt sett var temperaturen rekordhög i vintras! Ännu ett exempel på hur man kan dra alldeles för långtgående slutsatser av lokala temperaturer...

    SvaraRadera
  4. Tomas, jag minns senaste veckan när, efter både ett el niño år och en toppenvarm Juli, rapporterna om ett rekordvarmt 2010 började hagla överallt.

    Någonting intressant dock är att, anomali-grafen Bo publicerade från Tokyo Climate Center visar att Sverige, med undantag från de nordligaste delarna varit varmare än normalt. En liknande illustration från NOOA är ännu tydligare och saknar helt någon kyla häromkring.

    Detta stämmer inte med SMHI's statistik för temperaturen från 1'a Jan till idag.
    http://www.smhi.se/sgn0102/maps/ttyk_10.gif
    Sverige har, en onormalt varm Juli till trots haft kallare än normalt under årets 7 första månader. Dessutom visar Tokyo bilden på varmare i hela Sverige utom i norra norrland. Enligt SMHI är det precis tvärtom.

    SvaraRadera
  5. Jsg uppskattar också Roy Spencer och hans blogg. Speciellt gillar jag hans självständiga ställningstaganden, som hans försvar av medeltemperaturen som klimatindikator, och hans orginella studier av klimatkänsligheten tillsammans med Braswell.

    Mvh, Sten

    SvaraRadera
  6. "Och där finns folk som inte kommer att bli glada när Spencer i början av augusti kommer att tala om att juli månad är den varmaste vi upplevt ..."

    Där fick du fel, Bo :-)

    /Nicke

    SvaraRadera
  7. Intressan som alltid Bo, här kommer en liten händelse med Grönlandsisen som inte går att förneka.

    http://www.sciencedaily.com/releases/2010/08/100806161859.htm

    Måns B

    SvaraRadera
  8. Hahn, en snabb blick på alla fyra (fem) anomaly-veckor som det gäller, för juli månad, och spanar in Sverige, ser det ut att stämma ganska bra med den bild SVT visar upp från SMHI.

    Sedan ska vi komma ihåg att Tokyo Climate Centers rektangulära bild ger ett förvridet perspektiv; sveriges mindre än en promille av jordytan blir oproportioneligt stort.

    MEN, min vits med bilden var att visa på de stora dragen i världen, som sydamerika och i Ryssland (Moskva), för att den som är intresserad ska kunna se helheten på ett bräde. När det gäller delar av promillen av världen är SMHI bättre.

    SvaraRadera
  9. Nicke, de där fyra hundradelarna bjuder jag på.

    SvaraRadera
  10. fin hemsida. jag hade gärna velat leka lite med årstalen för medelvärdesberäkningen men hittade ingen knapp för att kunna göra så.
    vet du någon sida som kan detta?
    hälsningar,

    SvaraRadera
  11. Tack, jag brukar inte kolla själv, men den här sidan har visst alla de möjligheter som du frågar efter:

    http://www.woodfortrees.org/plot/rss/plot/rss/trend

    SvaraRadera
  12. det där var riktigt fint. tack för tipset.

    SvaraRadera