söndag 30 maj 2010

Vansinnet i Sälen

Jag har följt debatten som startade efter det att skolan beslutat flytta skolavslutningen från Transtrands kyrka till Olnisgården i Sälen. Frågan som jag osökt ställer mig blir: Är dom kloka?

Kyrkan är sedan flera år tillbaka skild från staten. Detta har resulterat i att tusentals svenskar varje år lämnar Svenska Kyrkan. Självklart har detta betydelse för kyrkans roll i samhället. Skolledningen i Sälen har tagit konsekvenserna av detta.

Det har inte prästen Arne Söderbäck i Lima-Transtrands församling gjort. Han ställer upp på "det folkliga upproret" mot flytten. Inte mycket till själasörjare alltså. Han har vägts och befunnits för lätt.

En församlingsherde värd namnet, hade naturligtvis förklarat konsekvensen av kyrkans skiljande från staten, för sina församlingsmedlemmar.

Detta gör inte Arne Söderbäck. Tvärtom sätter han igång att fiska i mycket grumliga vatten:

- Om den här flytten görs av religiösa skäl och inte bygdens folk stor bakom kommer det här också att spä på främlingsfientligheten och gynna Sverigedemokraterna vilket är mycket olyckligt säger kyrkoherde Arne Söderbäck som tycker att man i det här fallet borde haft en dialog innan beslutet att flytta skolavslutningarna från kyrkan fattades.


Ursäkta, vad fan har främlingsfientlighet och sverigedemokraterna, att göra med att tusentals svenskar varje år, i en medveten handling väljer att lämna Svenska Kyrkan. Jag kommer att bli en av dessa, något som jag tidigare skrivit om. Kyrkans agerande i Sälen gör dock att jag tidigarelägger utträdet. En präst, som beter sig som en fähund förenklar beslutet, om jag ska tala klartext.

Hade nu den aktuelle prästen sagt, att det är ett riktigt beslut, med tanke på kyrkans nya roll i samhället, och att han efter skolavslutningen kommer att arrangera en mässa för dom som så önkar, hade han agerat som jag förväntar mig av en modern präst.

Finns det någon som har funderat, utöver skolledningen, över vad de invånare i den aktuella församlingen tycker, de som har lämnat kyrkan?

En annan som placerar sig högt på skrymtarlistan är utbildningsminister Jan Björklund.

Om skolavslutningen utformas så att den knyts till traditioner och samvaro så är kyrkan i högsta grad en lämplig plats att ha skolavslutningen på, menar Björklund.

Folkpartiet är kanke det parti som hårdast drivit frågan om kyrkans skiljande från staten. Nu när det kommer till konsekvenserna av den politiken, ja då klarar partiledaren, i sin egenskap av utbildningsminister, inte av att stötta upp de skolansvariga. Björklund ser chansen att dra några röster i sälenområdet. Ynkligt.

Uppdatering 5/5: Nu har även SVT uppmärksammat debatten.

2 kommentarer:

  1. Visst är det enkel populism av björklund, men på så enkel nivå att de flesta lär se rakt igenom det.

    SvaraRadera
  2. Mycket väl talat, Jonsson!

    SvaraRadera