fredag 14 maj 2010

Jonny Fagerström ger besked

Om någon till äventyrs undrat vad The Climate Scam är för slags blogg, så har nu pansaröverste Jonny Fagerström gett besked.

Bloggen är en utmärkt representant för de politiska tankesmedjor, som ligger en liten aning till höger om moderaterna. En blogg som bekymrar sig mera för medborgare som har ett vindkraftverk inom synhåll, än för alla dom som drabbas av ett oljeutsläpp.

Svenska dagbladets pamflett om miljöpartiet har på klimatskammen fått rubriken "Det gröna helvetet". Nyanserat och bra och har mycket med klimat att göra ...

Inget att förvånas över, The Climate Scam struntar i klimatet. Det handlar om politik, och att till varje pris undvika skatter och styrmedel, som påverkar vår förbrukning av ändliga resurser. När Thauersköld Crusell säger att hon gärna vill ersätta fossila bränslen med mera miljövänliga, menar hon inget med det. Enligt de nyliberala dogmerna sköter ju marknaden den delen. Det hon menar är, att hon inte har något emot att marknaden ser till att fossilanvändningen minskar. Att på minsta sätt styra marknaden mot hushållning och miljö/klimattänkande är främmande för de här politiska lobbyisterna.

Här kommer jag osökt in på professor Kjell Alekletts rapporter om Peak Oil. Hans slutsatser är lite kontroversiella, bland annat därför att han utgår ifrån vad som är tillgängligt med dagens lagstiftning och teknik.

Jag är inte säker på att lagstiftning, nationalparker exempelvis, är ett säkert hinder mot ökad utvinning om oljan skulle börja sina. I dag vågar få prata om oljeutvinning utanför Alaskas kust (mig veterligt inte nationalpark, det räcker med en ny lag), men BP:s oljekatastrof kommer snart att vara glömd. I all synnerhet om tillväxten hotas.

Varför hotas då tillväxten om oljan sinar?

Ja, ett svar, är att vi inte varit tillräckligt förberedda. Vi har låtit lobbyister som Jonny Fagerström och resten av Stockholmsinitiativet, mineralprospektörer som Steve McIntyre och tankesmedjor som Heartland Institute få alldeles för stort inflytande.

Att de ovan nämnda, inklusive The Climate Scam skulle bry sig om klimatet och forskningen kring det kan vi glömma. Det är politik det handlar om. Något som Pansaröverste Fagerström med all önskvärd tydlighet har visat i dag.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Johannes, om jag ser exakt samma kommentar på en av mina vänners bloggar (Livskraft och politik i rullen th för den som är intresserad) så åker kommentaren bort. Inget spammande på denna blogg!

    SvaraRadera