måndag 16 januari 2012

Snurrigt om homogenisering

Ibland undrar jag om skribenterna på TCS och de som kommenterar överhuvudtaget bryr sig om att titta på de diagram de försöker analysera.

I dag blev det faktiskt lite roligt. En av skribenterna har plockat fram två temperaturdiagram från Giss över isländska Akureyri. Ett ojusterat diagram, och ett homogeniserat. Naturligtvis kommer kommentarer om att Giss och Jones myglar för att justera temperaturerna för att de ska passa in i den globala uppvärmningen.

Vi börjar med det diagram som inte homogeniserats (det är ändock fel att tala om rådata):


Sedan jämför vi med det homogeniserade diagrammet:


Alltså, vem som helst som någorlunda har synen i behåll, ser ju att de värden som förändrats, är de som ligger före den senaste uppvärmningen!!! Lik förbannat sitter ett antal självutnämnda experter och beskyller Phil Jones för att manipulera datan så att det ska se varmare ut än vad det är i verkligheten.

Ett gott råd till folket på Scammen: Eftersom ni uppenbarligen inte är kompetenta att tolka diagram föreslår jag att ni läser lite brödtext om fjärilar och fåglar och klimatförändringar i stället (SVT).
 


4 kommentarer:

 1. Att du inte kommenterar där själv då du ju är en flitig läsare av sidorna.
  Vore ju bra att de berörda fick förklara sig tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Hmmm funderar lite på hur jag ska tolka tystnaden....

  SvaraRadera
 3. Eftersom du inte jämför mellan samma diagram förefaller dina slutsatser vara missledande. TCS jämför den aktuella väderstationens data (diagram 0) med GISS (diagram 1 och 2) och upptäcker då att man kylt ner data före uppvärmningen. Du jämför mellan GISS olika diagram (diagram 1 och 2) och får naturligtvis då också ett annat resultat.

  Kommer det här inlägget att publiceras i det skrivna skicket?

  SvaraRadera
 4. Ja, kommentaren publiceras. Det ovanstående diagram visar är att anklagelserna, om att Giss homogeniserar temperaturerna för att öka uppvärmningen de senaste decennierna, är bisarr.

  SvaraRadera