onsdag 9 januari 2019

2018: Metoo och manipulerad valdebatt


Politiskt sett lämnar det gångna året en hel del övrigt att önska, men det finns några saker som sticker ut, såväl positivt som negativt.

2018 blev året metoo. Den oorganiserade rörelsen metoo blev, i motsats till vad många trodde, betydligt mera än en dagslända. Med långtgående konsekvenser, och ett välgörande uppvaknande.

Det började för ett par år sedan med omfattande skriverier om sexuella övergrepp i samband med festivaler. Ofta utifrån den förvridna verklighetsuppfattningen, att problemen är ”importerade” (vilket i och för sig är sant – om vi räknar från inlandsisens avsmältning).

För dom som fortfarande tror på att problemen är nya, eller för den delen ”importerade” rekommenderar jag varmt, att lyssna på Katarina Wennstams vinterprogram från den 25 december. Många välgörande, och även beska, sanningar förmedlas i programmet.

Det är troligen uppmärksamheten som gjort att sexuella övergrepp på festivaler minskat i omfattning. Samma uppmärksamhet för övrigt som gjorde att anmälningarna ökade. För några år sedan anmäldes inga övergrepp, därefter gick anmälningarna brant uppåt, för att nu minska. Att fenomenet skulle vara nytt är helt enkelt inte trovärdigt. Tidigare anmäldes våldtäkter på många festivaler, men inga andra övergrepp. Var och en må dra sina egna slutsatser.

En direkt konsekvens av metoo, är med största sannolikhet, att tröskeln för vad som är acceptabelt sänkts dramatiskt, och att antalet övergrepp därför minskat. Samtidigt som benägenheten att anmäla ökat.
Armbandet #tafsainte, som enligt obekräftade uppgifter kommer delas ut inför polisens julfester 2019.

Polisens kampanj #tafsainte med dåvarande rikspolischefen Dan Eliasson i spetsen var välgörande. Även om kampanjen hånades, så var det ett kraftfullt budskap, inte minst till utsatta, att myndigheten tog dom på allvar. En ny inställning från polisens sida.

Ändå lämnar polisens uppvaknande en del övrigt att önska. Ett antal anmälda övergrepp efter interna julfester väcker frågor om hur det står till i organisationen. Det här är knappast något nytt inom polisen. (Heller.) Snarare att kampanjen #tafsainte börjat få genomslag även internt.

Om kampanjen metoo hörde till de mera positiva skeendena under 2018, så var den manipulerade valdebatten desto mer negativ.

Att valdebatten på ett ”framgångsrikt” sätt manipulerades av mer eller mindre fascistoida högernationella grupper, med understöd från inte minst ryska trollfabriker, är ställt utom varje rimligt tvivel. Sverige var en nation i fritt fall. Ordet systemkollaps vattnades ur så till den milda grad, att benämningen inte längre är möjlig att använda, ens om det skulle vara befogat.

Lögnfabriken som sänds i SVT Play beskriver hur arbetet bedrivs med att skapa instabilitet i såväl i Sverige, som i anda västdemokratier.

Mer eller minder fascistoida organisationer som samverkar med totalitära stater som Ryssland. På en sådan nivå att begreppet femtekolonnare är relevant.

I programmet Lögnfabriken visas en fejkintervju med en rysk kvinna boendes i Tyskland som hävdar att Tyskland på grund av invandring blivit så osäkert att hon överväger flytta tillbaks till Ryssland. Hon visar upp sin pepparspray. Temat känns igen från den svenska debatten …

Det är ett känt fenomen att fascistoida grupper är sexfixerade. Sverigedemokraternas förre ledamot i konstitutionsutskottet, Jonas Millard, där det på hans Flashback-sida beskrevs hur kvinnor skulle våldtas, är inget undantag. Ungefär som att krafsa på andra för att det kliar på en själv. Jag undrar förresten hur chattarna ser ut bland medlemmarna i gruppen SD Thailand?


För övrigt tycker jag att det är positivt att anmälningarna om våldtäkter ökar i New York. Att verkligheten lagförs. För det finns väl ändå ingen vettig människa som tror någon dramatisk ökning av sexbrotten? Problematiken med anmälningar och lagföring förklaras för övrigt på ett lysande sätt av Katarina Wennstam i Vinterprogrammet.

Avslutar med ett klipp från Stockholmstidningen 1955. Det året blev 211 polismän utsatta för misshandel från januari till december. Herregud. Hela Stockholm måste varit en enda No-Go-Zon det året.

God fortsättning på 2019!
Bo JonssonInga kommentarer:

Skicka en kommentar