fredag 7 september 2018

Myten om mörkning


”Alternativmedias” (alternativ förvisso, men knappast media) livsluft är att odla myten, att traditionella medier mörkar och inte vågar säga sanningen. Att en publicering ska handla om allmänintresse, ofta även med hänsyn till tredje part, är inget som så kallade alternativ bryr sig om. Propagandan det viktiga.

Jag ska ta några exempel för att förklara vad jag menar.

För ett knappt år sedan skedde ett tragiskt mord i Hosjö, utanför Falun.

I media fick vi höra att det var två grupperingar som bråkat, och att en person bragts om livet. Även att ambulansen inte vågade köra fram. Rapporteringen var saklig och korrekt. Jag anser inte det ligger något allmänintresse i att media även skulle rapporterat, att det var två etniskt svenska gäng, ett från Falun och ett från Borlänge, som rykt som ihop, med dödsfall som följd.
Relevant och korrekt rapportering från SVT och andra medier i samband med mordet i utanför Falun.


För inte så länge sedan var det skottlossning i Värnamo, flera skadade, och en stor polisinsats. Även här rapporterade media korrekt, om två grupper som låg i fejd om herraväldet över den organiserade brottsligheten.

Frilansaren Joakim Lamotte, typisk för alternativmedia, tog tillfället i akt och gjorde några inslag från torget i Värnamo, centerledaren Annie Lööfs hemstad, av enda skälet, att Lööf tidigare framhållit den positiva utvecklingen i staden. Som om hon nu hade något med en gänguppgörelse att göra. Om Lamotte skulle vänt sig till någon politiker, så var det till Jimmy Åkesson, som bevisligen hade en partimedlem inblandad, en sergeant i en underavdelning till Bandidos. Men det hade kanske drabbat swishkontot negativt.

Alternativjournalisten Lamotte. Mer propaganda än saklighet (länkar inte).


Men borde inte media rapporterat om kopplingen SD – skottlossning Värnamo?

Inte nödvändigtvis. Om SD-medlemmen bara är medlem, så finns inget allmänintresse. Bara när en partimedlem är förtroendevald finns ett allmänintresse, att rapportera om personens brottslighet kopplat till partitillhörighet. Som i fallet med politikerparet som odlade cannabis i Södertälje. Kvinnan var såväl SD-medlem som förtroendevald i kommunen. Mannen var visst utesluten.

Överlag tycker jag att restriktivitet ska råda vid rapportering om brott. I annat fall kan fokus flyttas från gärningen till sådant som är oväsentligt. Jag anser, som ett exempel på detta, att det saknar allmänintresse, att förövaren i Hudiksvallsmordet brukade dela SD-propaganda på nätet. Sådant är det bara sliskigt att skriva om. Och det gjorde heller inte traditionella medier.

Radio, TV och tidningar ska nog fortsätta arbeta som dom gör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar