söndag 13 mars 2011

PK hos Icke-PK


Omedelbart när jag ser någon använda termer i stil med ”det är inte politiskt korrekt”, för att ge lite extra tyngd åt sina ställningstaganden, drar jag öronen åt mig. Eller rättare sagt börjar använda sökfunktionen i google – om jag nu inte omedelbart kan avfärda ”Icke-PK”-påståendet som rappakalja. Ofta är påståendena så grunda att de genomskådas av lite vanlig allmänbildning.

Min känsla är att termen ”Icke-PK” är en klumpig omskrivning för ”jag lider av minder­värdeskomplex”.  På något annat sätt är det svårt att tolka den många gånger starkt fientliga attityd, som dessa ”Icke-PK”-användare visar mot alla dom som inte delar deras värderingar.

Om ni inte tror mig så kan ni väl prova att framföra lite lämpliga åsikter, som för säkerhets skull även är faktabaserade:

”Vargen behövs som toppredator i ett fungerande ekologiskt system”, under en insändare som handlar om hur den hemska vargen fördärvar livskvalitén på landsbygden. Eller varför inte i en jakttidning.

”Alkohol den helt avgörande faktorn när man tittar på orsakerna till våldet i samhället”, under en artikel, med kommentarfunktion, vars tråd börjat handla om något odefinierbart mång­kulturellt hot mot Sverige. Den som vill kan naturligtvis även ta upp detta i ett SD-forum.

”Misstankarna om att klimatforskare fuskat, eller överdrivit resultaten, har visat sig vara ogrundade”, under en debattartikel om klimatet på Newsmill. Du kan också framföra det under någon av professor Ingemar Nordins många virriga konspirationsartiklar på The Climate Scam.

En av mina vänner kallade träffande, ej modererade, kommentartrådar för pissrännor. Finkänslig som jag är fördrar jag att säga slasktrattar. Metoden som används i dessa sammanhang är att mängden otrevliga inlägg ska förmå sansade människor, att försvinna från diskussionen. Vad som, så att säga, är PK, hos de här kotterierna, som ser som sin livsuppgift att förpesta nätet, upptäcks snart av den som försöker delta i den så kallade fria debatten.

Naturligtvis har de här kotterierna rätt på en punkt: Varför skulle en sak vara politiskt korrekt när den inte ens är korrekt?

Att Maggie Thauersköld Crusell nu hämtar inspiration från ett skumt arrangemang som är döpt till ”FreedomFest” tycker jag talar för sig själv:

”I dessa tider av tilltagande statlig och överstatlig centralstyrning, propaganda, politisk korrekthet, utfrysning av avvikare/skeptiker och sanningssägare, detaljreglering av privatliv och skola, indoktrinering, övervakning, ekonomiska villoläror, skattemässig konfiskering med mera, har vi det stora nöjet att kunna bjuda dig till en uppfriskande dag i frihetens tecken.”
 
Politisk korrekthet; nu var vi där igen, ett kotteri som ger sig självt legitimitet genom att påstå att antyda att samhället plågas (hittar ingen bättre liknelse) av politisk korrekthet. Den här gången var jag tvungen att använda google för att se vad det är för något Thauersköld Crusell nu ska medverka till att släpa hit.

FreedomFest kommer från USA (naturligtvis), något som också redovisas på TCS. Ett trevligt gäng visar det sig, efter lite googlande.

Om de här herrarna representerar frihet, betackar jag mig för det begreppet. Personer, som jobbar åt Fox News, en propagandacentral fullt i klass med den statliga televisionen i Vitryssland, som tycker att det inte är nog med att förbjuda aborter, utan även att abortläkare ska dömas för mord, att dödsstraff är en självklarhet och att det bör införas morgonbön i skolorna. Fy Fan säger jag.

Jag förstår att en skribent på Livets Ords husorgan har mycket inspiration att hämta från Tea Party-rörelsen i USA. Och jag förstår även att dom andra klimathaveristerna på The Climate Scam är så desperata i sitt sökande efter meningsfränder att man till och med lierar sig med den kristna högern i USA.

Men det visar också med all önskvärd tydlighet hur lite vi behöver bry oss om det här förvillargänget. Det dom ägnar sig åt har inget med forskning eller vetenskap att göra; dom bedriver politisk propaganda.

Lite obehagligt är det dock när den politiska propagandan blir politik, som den blivit på en del ställen i USA. Rena McCarthy-metoder används för att jaga forskare, som är illvilliga nog att inte redovisa de forskningsresultat som politikerna efterfrågar. Den akademiska friheten existerar inte på alla ställen under frihetsgudinnan.

Mig veterligt har aldrig professor Ingemar Nordin försvarat forskaren Michael Manns rätt till akademisk frihet, som Nordin gjort med Edward Wegman och Claes Johnson.

Edward Wegman är anklagad för i första hand plagiat, men hela rapporten är starkt ifrågasatt, då den inte med bästa vilja i världen kan sägas bygga på vetenskapligt arbete. Jag har tidigare skrivit om detta:


När det gäller Nordins försvar för Claes Johnson blir det riktigt roligt, läs först Nordins försvarstal, därefter vad Johnson skrev i kompendiet:

"8.1 √2-gate, Climategate and Watergate
This was the argument which was kept secret by the Pythagoraen society, and in a form of √2-gate led to the collapse of the society, when it leaked.
In the Climategate now unfolding, the secret revealed is that Anthropogenic Global Warming AGW, is what it says, namely invented man-made warming: Scientific evidence that CO2 causes catastrophical global warming, appears to be missing. The scientific evidence that it does, appears to be fabricated. True or not true? Can mathematics give an answer?
Recall that Watergate was the political scandal in the US in the 1970s caused by the break-in into the Democratic National Committee headquarters at the Watergate office complex in Washington, D.C, which led to the resignation of President Richard Nixon, and indictment and conviction of several Nixon administration officials. Compare with the Lewinsky scandal. Climategate can be seen as a test of the basic principles of science as well as democracy: open data and free debate."

Hallå! Detta är inget annat än politisk propaganda. Och om professor Ingemar Nordin med akademisk frihet menar att en professor fritt ska kunna använda läromedel för att bedriva politisk propaganda, har nog professor Nordin missuppfattat sitt ämbete.

Igen.


7 kommentarer:

 1. Det finns också grova fysikaliska felaktigheter i klimatavsnitten hos Johnson. T ex när han försöker uppskatta klimatkänsligheten.

  SvaraRadera
 2. Mycket bra inlägg! Jag håller med dig till punkt och pricka att de inte bedriver någon seriös forskning (eller debatt för den delen heller) på TCS. Försöker man tala med dem, blir det bara en massa förolämpningar, som de sedan vägrar erkänna sig skyldiga till. De mest sitter och skyller ifrån sig. Tråkigt att det blivit så. Annars skulle man kunna ta dem någorlunda seriöst.

  SvaraRadera
 3. Vad jag vet är det få bloggar som bedriver klimatforskning, eller hur menade du?

  Förolämpningar är väl mer det som utmärker UI:s blogg, eller hur? I den mån det man skrivit inte blir bortcensurerat.

  Det som ändå gläder mig är att TCS har ofta hundratals inlägg medan ni som är mer politiskt korrekta verkar vara glada över ett fåtal. Detta är ju det TREDJE inlägget på denna tråd.

  Trevlig helg!

  Mvh//S

  SvaraRadera
 4. Nej, jag bedriver inte klimatforskning, och jag begär ej heller att TCS ska bedriva sådan. Den enda blygsamma begäran jag har är att TCS citerar forskare korrekt, och refererar till relevant forskning.

  Jag refererar inte till ideella organisationer eller tankesmedjor, om inte dom i sin tur kan underbygga med en rejäl primärkälla, och tycker följaktligen inte heller att andra bloggar ska bygga sina ställningstaganden på andrahandsuppgifter - om dom vill kalla sig vetenskapsbloggar.

  TCS kommer dessvärre allt mera i dagen som en pissoar, med en oproportionerligt stor pissränna. Inget jag eftersträvar.

  SvaraRadera
 5. Och för att undvika missförstånd borde Stockholmsinitiativet (SI), vars blogg är The Climate Scam (TCS), klart deklarera att organisationen ej heller innehåller några klimatforskare, än mindre ägnar sig åt forskning.

  Vibjörn Carlen, professor emeritus i Naturgeografi, skulle med lite god vilja ha kunnat räknats dit, men han var till och med för dum för att ens kunna läsa innantill i en IPCC-rapport.

  SvaraRadera
 6. Trevligt ordval du använder mot en ny läsare på din blogg. "Pissränna"? Wibjörn Carlén är "dum"?

  Du får nog klara dig utan mig. Jag har faktiskt aktivt försökt att läsa även klimatalamistiska bloggar men måste säga att jag tröttnat snabbt. På UI:s blogg blir man förlöjligad eller inte ens insläppt. E-post till dem besvaras inte. Din egen blogg har en nivå som jag inte känner mig bekväm med.

  Det gläder dock min svarta själ att de klimat-alarmistiska bloggarna verkar har ungefär en hundradel så många kommentarer per inlägg jämfört med de klimatrealistiska...=)

  Egentligen spelar allt detta kanske ingen roll. Allmänheten kommer att märka att det inte blir 6 K varmare fram till 2050 eller 2100 och att Östersjöns yta inte höjs med sex meter. Tilltron till IPCC och dess hejaklack är redan låg och kommer snart att försvinna helt.

  Ha en trevlig helg.

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 7. Bra att du reagerar på ordvalen Sinuhe. Eftersom du tydligen läser TCS är det dock märkligt att du inte reagerat tidigare. Få se nu om du kan medverka till en sanering på TCS, nu när du upptäckt att invektiv inte är så trevliga. Fattar Du?

  SvaraRadera