måndag 12 oktober 2009

Vakna nu SMHI!

Det är dags att myndigheten SMHI får nya riktlinjer. Det kan inte vara kul för de anställda på väderlekstjänsten att ständigt bli förbisprungna av sina norska kollegor. Om jag pratar väder med en kompis, och vi ska ha en aktuell prognos över ett område, ja, då blir det yr.no som blippar upp på skärmen. Jag måste säga att det känns lite märkligt, precis som om inte SMHI existerade.

Hur har det kunnat bli så här? Enkelt, yr.no har hela tiden haft en policy om att man ska serva folk med de uppgifter som väderlekstjänsten sitter inne med; prognoser, statistik, aktuell forskning, ja rubbet. Svenska SMHI har uppenbarligen ett krav på sig att man måste dra in pengar genom att sälja sådant som inte klassas som vanliga prognoser eller varningar. Vill du ha statistik över exempelvis Falun, så får du betala för det.

Detta är säkert en av anledningarna till att de norska meterologerna åtnjuter ett så stort förtroende (länken ovan), jag tror inte att det beror på att deras prognoser är bättre än SMHI:s. Det skapar goodwill åt en myndighet, som tillhandahåller statistik för gemene man, kanske åt en som sitter i en diskussion om hur vädret varit på en plats det senaste året.

Yr.no bedriver också ett stort folkbildningsarbete om klimatförändringarna, och har speciella klimasidor, med aktuell forskning. Framförallt lyfter man fram uppgifter om förändringar i naturen, sådant vi alltför ofta glömmer bort när vi diskuterar någon grad hit eller dit.

Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att ändra riktlinjerna för SMHI, och göra det till en hela Sveriges vädermyndighet.

Tills dess: besök gärna yr.no (om ni inte redan har gjort det).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar