måndag 15 februari 2010

Inte moderaternas ensak

Igår skrev jag om vilka förändringar i det politiska livet, som gjort det här nomineringsmyglet möjligt. Gjort är gjort, skadan är skedd. Några lycksökare har allvarligt skadat en redan svag tilltro till det politiska systemet. Frågan vi politiskt intresserade måste ställa, är vad moderaterna måste göra för att, om inte återskapa förtroendet, så i vart fall förbättra anseendet.

För det här är ingen intern moderatfråga. Detta handlar om allmänhetens syn på den svenska demokratin. Alltså svensken syn på hela det politiska livet, synen på det demokratiska systemet.

Statsvetaren Tommy Möller är i en debattartikel på Newsmill inne på samma sak: Det är ingen intern fråga för moderaterna. (Jag är för övrigt tacksam för att Möller, utan att jag visste det i går, redovisar siffror för en del av det jag beskrev i mitt förra inlägg i ämnet.)

Moderaterna måste alltså ta hjälp för att bringa klarhet i vad som hänt. Och det som hänt måste få konsekvenser.

Skulle det visa sig att det inte går att styrka några stadgebrott, att verksamheten bedrivits i någon slags gråzon, för vad som är formellt tillåtet, måste moderaterna - och andra partier - strama upp riktlinjerna. När det handlar om väljarnas tilltro till demokratin kan vi inte ha några gråzoner, dessa måste bort.

Har det förekommit stadgebrott, alltså formellt mygel, så måste de ansvariga för detta skickas ut i kylan. Och detta oavsett vilken position de i dag har i det politiska livet.

Detta är en anledning till att moderaterna måste ta extern hjälp för att utreda vad som hänt. Det vore förödande för partiet, att misstänkas för att skydda medlemmar därför att de i dag har en ansvarsfull post.

Resultatet av en utredning kan bli en mardröm för moderaterna och regeringen. Visar det att "fel" personer brutit mot stadgarna, och måste uteslutas, kan följden bli att det valåret 2010 kan komma att sitta ett antal politiska vildar i riksdagen. Uteslutna av det regeringsparti som innehar statsministerposten. Ingen avundsvärd situation.

Men demokratin kräver att moderaterna inte backar från sitt demokratiska ansvar.

Aftonbladet1 Aftonbladet2 Aftonbladet3 DN1 DN2 Svd1 Svd2 Svd3 Svd4

1 kommentar:

  1. Jag har mycket svårt att se hur denna härva, oavsett hur det går i den "opartiska" utredningen, skulle kunna vara förödande för moderaterna som parti.

    kalla mig cynisk men jag tror att många av moderaternas väljare är beredda att skicka valfuskande kandidater rakt in i riksdagen av ideologiska skäl. man är helt enkelt beredd att tumma en hel del på reglerna för att få stora fördelar och ser därför mellan fingrarna på det inträffande.

    Jämför med krisen för SSU så har detta gått ganska obemärkt förbi och det tyder på att också borgerligt styrd media ( DN SvD ) bagatelliserar detta och väljer att missa de långsiktiga effekter detta får för väljarnas politikerförtroende.

    SvaraRadera