måndag 25 januari 2010

Vem ska pyssla om högerflanken?

Efter de senaste moderatutspelen börjar jag fundera på vilket riksdagsparti som ska ta hand om högerflanken. Alltså den här gruppen, lite rått uttryckt: sköt-dig-själv-och-skit-i-andra.

Utspelet om kvotering till bolagsstyrelser var för mig lite grann av en högoddsare. Även om moderaterna raskt har marcherat in i mitten, och även har den bäste socialdemokratiske finansminister som socialdemokraterna aldrig haft, så tolkar många det här utspelet som en rejäl vänstersväng ut från mitten.

Naturligtvis ligger det mycket pragmatisk politik i det här ställningstagandet. Inte heller moderater är nöjda med hur bolagsägarna tillsätter sina styrelser. Kompetens. Glöm det. I så fall hade fler kvinnor och okända varit delaktiga. Verkligheten är en kvotering som utgår från bekantskapskretsen, Lundsberg, golfbanan eller jaktklubben. Näringlivets toppar är precis lika litet eller lika mycket rationella som vi andra dödliga. Moderaterna, precis som de flesta andra vill naturligtvis ha bort den här kvoteringen. Den gagnar inte Sverige som nation.

Säger sig självt; hälften av kunderna är kvinnor, och bastun är kanske inte bästa stället för strategiska diskussioner om den målgruppen... Den nya växande exportmarknaden till länder utanför Europa och Amerika kanske även den bör ge avtryck i stryrelserummen. Självbevarelsedrift.

Så jag har absolut inga invändningar mot moderaternas ställningstagande, tvärtom. Däremot funderar jag på vart väljargruppen sköt-dig-själv-och-skit-i-andra försvinner. Kristdemokraterna och centern gör sitt bästa nu för att täcka upp högerflanken. Framför allt centern har ju tagit den rollen i regeringen, något som visat sig framgångsrikt ...

Men jag är inte säker på att moderaternas vänstersväng är något positivt. Den mörkblå väljargruppen finns fortfarande kvar. Om det inte redan är verklighet, så kan dessa väljare mycket väl söka sig till sverigedemokraterna, i sin besvikelse över moderaterna. Gösta Bohman var en i mitt tycke en mörkblå politiker, och jag delade inte många av hans värderingar ... Men det fanns inget utrymme för något missnöjesparti på högerkanten, under hans tid.

Naturligtvis är det lättare för en borgerlig regering att skriva ihop sig om en regeringsförklaring i dag än vad det var under Bohmans och Fälldins tid, men frågan är vem det är som tar tillvara högerväljarnas intresse i regeringen. Ingen verkar det som. Centern försöker, men har ingen trovärdighet hos de grupperna (tack och lov, jag tycker att det är illa nog som det är). Kristdemokraterna försöker också från sin marginaliserade position. Men, den politiska kartan har ritats om.

Naturligtvis försöker moderaterna ta väljare direkt från socialdemokraterna, något som tidigare varit mittenpartiernas roll, men tveksamt om de lyckas. Smällen med försäkringskassan är riktigt allvarlig för de ambitionerna.

Fortsättningen lär bli spännande.
DN DN2 DN3 Svd1 Aftonbladet1 Aftonbladet2

2 kommentarer:

  1. Men det är väl också det som är målet med Moderaternas taktik. Man har nog inget emot att byta ut KD (och ev C) mot SD i alliansen.

    SvaraRadera
  2. Helt övertygad om att moderaterna inte anser att sverigedemokraternas xenofobi, är någon tillgång för en nation, som är beroende av att exportera produkter över hela världen.

    SvaraRadera