onsdag 6 januari 2010

Fagerström svamlar vidare

Jag hoppas verkligen att Johnny Fagerström, överstelöjtnant i pansartrupperna, nu lagt den militära karriären på hyllan för gott, och bara satsar på att delta i klimatdebatten. I den torde han göra mindre skada än vad han skulle kunna göra i försvaret. Ett befäl som stryker bort viktiga delar i underrättelserapporteringen, skulle jag inte vilja vara underställd i ett skarpt läge.

Fagerström redovisar en lång lista om hur vintern slagit sitt järngrepp över världen. Inte en enda plats som är varmare än normalt, verkar det som. För den som är intresserad av temperaturerna i världen finns här en utmärkt länk:

http://ds.data.jma.go.jp/tcc/tcc/products/climate/synop.html

Varför vill inte Fagerström ge läsaren en möjlighet att bilda sig en egen uppfattning, om väderläget vad gäller temperaturer? (För att se om det är kallare eller varmare än normalt är det bara att ändra gardinen till Anomaly.) Den här länken är BRA. Med den kan man följa världen vecka för vecka. Nu ser man tydligt att "vargavintern" är koncentrerad till ett område (nåja, en del av det området i alla fall) mellan 30:e och 60:e breddgraderna norr. Området mellan de här breddgraderna utgör ungefär 18 procent av jordens area. 18 procent!

Den bild som vi ser på en rektangulär skärm blir med nödvändighet skev. Ska man få en riktig uppfattning av hur stora eller små områden det handlar om i enskilda fall, måste man jämföra med en jordglob. (Enligt mig är det enda sättet att få en korrekt verklighetsuppfattning.) Då får man också en uppfattning om hur stort centraleuropa blir i verkligheten - hela Europa utgör 2 procent av klotet, 7 procent av landmassan. Ett stickprov ungefär.

Men vi skulle lika gärna kunna ta det stickprovet i Canada och Alaska. Eller östra Sibirien. Det är inte konstigt att isbildningen går långsamt i de arktiska vattnen. För den som vill kolla temperaturerna närmast nordpolen, har Danmarks vädertjänst en bra länk:

http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

Jag ser utvecklingen i vintertemperaturer för det nordligaste Arktis som skrämmande. Sommartid blir där ingen temperaturökning, energin går åt till att smälta is.

Fagerström lämnar länken till UAH:s satellitmätning. Den stämmer i alla fall. Och deras kurva stämmer också utmärkt överens med de andra mätinstituen. Även med CRU:s serier som Fagerström pekar ut som fuskare. (Hur Fagerström får ihop detta begriper jag inte. Han godkänner en mätserie som visar på samma sak, som en mätserie som kommit till genom fusk??? För att jag ska få ihop den logiken måste jag lägga in variabler, som att överstelöjtnanten slagit huvudet i pansarvagnen vid passerandet av ett gupp.)

Jag önskar Stockholmsinitiativet och The Climate Scam lycka till i det fortsatta arbetet med att sprida upplysning i en kall värld.

Aftonbladet1 Aftonbladet2 DN Svd1 Svd2

Uppdatering:
Jag kan inte undanhålla mina läsare den här bloggen: Svensk Historia som även den ligger på brottslighetens gräns när det gäller att förtala klimatforskare. Men som med glädje plockar bort obehagliga fakta för att "bevisa" att växthuseffekten är bluff.

Jag får känslan att de här bloggarna i första hand gör sådana här inlägg för att gjuta mod i den pöbel som ser som sin livsuppgift, att förpesta klimatdebatten på debattsidor och under artiklar. Men, visst - att ljuga är tillåtet enligt yttrandefriheten.
http://www.newsmill.se/trackback/16191

7 kommentarer:

  1. I Australien har myndigheterna gått ut med varningar för extrem hetta. Förbannat vad svårt det ska vara för de sk. 'skeptikerna' att inse att vädret utanför deras bunker inte är någon vidare proxy för den globala uppvärmningen.

    SvaraRadera
  2. När man kollar på "Temperature Anomaly" på den där japanska sidan, vad är det egentligen som visas då - "anomali" relativt vad?

    SvaraRadera
  3. Otto, hoppsan, ursäkta!

    Avvikelsen från den veckans medel 1970-2000 för den platsen (för Japans del dagligen, men det är en petitess). Normalen ligger en liten aning över 1961-90 som många använder.

    SvaraRadera
  4. Det här var en intressant blogg. Varför har jag inte sett dig innan... Du åkte iaf in i nyhetsläsaren.

    SvaraRadera
  5. Jag vill dock påpeka att i paleoklimatologin är händelseförlopp omkring den 60e breddgraden alltid att betrakta som väldigt intressanta. Iaf för kvartär tid - eftersom det är kring den breddgraden som epicentrum för istidsbildning alltid sker.

    Så det är lite mer än bara trångsynt etnocentrism att sätta allt fokus på norra halvklotet. Inte för att jag tror att klimatskeptikerna kände till den variabeln dock - utan i deras fall är det nog bara etnocentrism.

    Det är först när snön slutar smälta på våren kring 60e som vi kan tala om det som klimatskeptikerna insinuerar, dvs istid. Inte för att det är kallt på vintern - det har inget med saken att göra att vi har vargavintrar. Det är vårens och försommarens klimat som definierar glacialens inträde och interglacialens slut.

    Där är vi inte direkt ännu om man så säger :)

    SvaraRadera
  6. Tack Geobastard!
    Intressant påpekande. Jag minns från min kurs i Naturgeografi (inte tillräckligt för att jag ska våga mig på någon djupare analys), att just sommaren är enormt viktig för hur en istid tar sin början. Att det i princip kan räcka med en enda riktigt kall sommar. (Jag undrar hur nära vi var med Tambora-knallen i början på 1800-talet.

    Något som jag saknar i diskussionen om istiders intåg och uttåg, är hur växtligheten påverkar albedo; alltså att barrträd skulle kyla av, och underlätta för kallare klimat, men att lövskogen skulle skapa ett varmare dito, och påskynda isreträtten.

    Just nu verkar allt vara så koncentrerat till sol, kosmisk strålning och CO2 att vi glömmer de faktorer som påverkar jordens vandring in och ut genom istiderna.

    SvaraRadera