tisdag 1 december 2009

Våld mot kvinnor bottnar i ett kulturarv

Tack, Anders R. Olsson, för din debattartikel i DN. Just den här typen av analys som är välgörande för den svenska självgodheten. Jag har tidigare skrivit om våldsbrott, som en produkt av våra alkoholvanor, där det visat sig, att vid närmare åtta av tio våldsbrott, inklusive våldtäkter, är gärningsmannen berusad.

Jag tror att intresset är svagt att lyfta upp detta på allvar till dagordningen. Det här handlar om ett kulturarv; den manliga rätten att supa sig full - och snart också den kvinnliga (och jag måste erkänna att jag inte är så mycket bättre själv heller...). Det får naturligtvis konsekvenser i brottsstatistiken, även om vi alla som dricker alkohol bedyrar att vi kan kontrollera våra handlingar. Verkligheten talar ett annat språk. Och det var knappast av ekonomiska skäl, som Finland på nytt höjde alkoholskatten. Snarare mängden misshandelsfall och mord.

(Och visst brukar väl Sverigedemokraterna (SD) referera till Finland när det gäller invandrare och brottslighet...)

Detta kulturarv diskuterar man inte ostraffat, utan att bli kallad förbudsivrare eller moralist. Detta utnyttjar naturligvis SD till att någotsånär ostörda driva tesen att det är invandrare, och främst då muslimer (!!!), som är orsaken till att vi inte kan gå säkra på gatorna. (Det skulle heller inte överraska mig, om sverigedemokrater är överrepresenterade när det gäller att blåsa försäkringsbolag, i samband med oroligheter i vissa förorter.)

När det gäller dödligt våld mot kvinnor har Aftonbladet förtjänstfullt lyft upp detta. Och detta är, om man tittar på kommentarerna under en sådan artikel, oerhört provocerande. En orsak är naturligtvis att det här våldet äger rum innanför hemmets väggar, och att det är omöjligt att sätta någon etnisk stämpel på våldet, hur gärna man än vill. Och då får man i stället lägga skulden på kvinnan som uppenbarligen valt en skum man ...

Vilket kvalificerat skitsnack, mycket våld äger rum i utåt normala familjer, som vi inte trodde detta skulle kunna hända i.

Jämställdhet är provocerande, det märks i kommentarerna. Nästan så att man får intrycket av att våldet mot kvinnor skulle bero på en ökad jämställdhet. Dessa kommentarer är naturligtvis en indikation på att jämställdhet är lika populärt bland vissa svenska män som bland talibanerna i Afganistan. Och det är tydligt åt vilket politiskt håll sympatierna går, även om dessa individer knappast skulle få för sig att vilja bromsa "kärleksinvandringen" från Thailand eller östeuropa.

Expressen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar