måndag 7 december 2009

Australien och klimatpolitiken

Ska det bli klimatförändringen i Australien som får världen att på allvar får upp ögonen för vad som håller på att hända. Naturligtvis finns det länder som är mera utsatta än Australien, länder med fattiga medborgare som kämpar för mat och vatten. Men dessvärre tror jag inte att det är tillräckligt för att få västvärlden att agera. Australien är däremot ett land med västerländska levnadsförhållanden, och med det en helt annan tyngd i opinionsbildningnen.

En regering har redan fallit på klimatpolitiken (bortröstad mycket på grund av att den inte ville ta i problemen), och denna regeringen med Kevin Rudd som premiärminister  har problem för att den verkligen vill göra något.

Paradoxen är att, om regeringen faller, så skulle ett nyval med stor sannolikhet leda till att just Kevin Rudd får ökat stöd. Förklaringen är att Australien kanske är det "västland" som hårdast drabbats av klimatförändringar.

Det finns klimathaverister som ylar om "hysteriska larmrapporter", när det kommer nyheter om klimatförändringar, och det finns skeptiska människor som är trötta på rapporteringen - här i Sverige alltså. Men jag vågar påstå att dom som är mest trötta på klimatlarmen, är människorna i Australien själva, då dessa faktiskt bor mitt i konsekvenserna. Människor som bor mitt i det som vi i nyheterna läser om som extrem torka, bränder eller helt enkelt att folk dör till följd av värmen. När jag sitter i dalarna och oroas över om pimpelpremiären nu till nyårsdagen ska tina bort, handlar det om liv eller död för de australiensiska jordbrukarna (i inslaget talas det om fem års torka - nu är det sju).

Naturligtvis finns det folk, även i Australien, som hävdar att detta beror på naturliga variationer, och det gör det säkert till stora delar också. Men det är variationer kombinerat med att jordens medeltemperatur är blygsamt högre i dag än vad den var för 50 år sedan. Jag skriver blygsamt, då bara några tiondelar ytterligare för Australiens del skulle innebära riktig katastrof. Hur jag kan påstå det? Rapporterna om människor som dog till följd av värmen, talade om en mycket ansträngd energiförsörjning till följd av värmen. Tänk er att värmen stiger ytterligare en aning, och att elförsörjningen slås ut i en större stad, och med den vattenförsörjning och luftkonditionering, samtidigt som en ny högsta uppmätta temperatur registreras ...

Som om inte detta vore nog hotas korallreven i området av stigande temperaturer. Samtidigt som det finns svenska bloggar som jublar över att Australien nu ser ut att bromsa förhandlingarna i Köpenhamn.

Expressen Aftonbladet 1 Aftonbladet 2 Svd DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar