Ett ett uppehåll, med bland annat lite härligt vildmarksliv i jämtlandsfjällen, inkluderande fiske, lägereld och kaskdrickning är det dags att få lite fart på bloggandet igen.
Två debattartiklar i Aftonbladet ger ett intryck av att det skulle vara en vetenskaplig kontrovers kring klimatfrågorna. Stockholmsinitiativet (SI) odlar den välkända myten att klimatforskarna skulle vara "köpta", alltså att bara ja-sägare rekryteras som forskare. Föga förvånande står lögnhalsen Göran Ahlgren som en av undertecknarna.
Jag tror helt enkelt att SI:s medlemmar är för korkade för att inse, att det inte räcker med påståenden för att komma ifråga, som en forskare som IPCC refererar till. Påstår man som Peter Stilbs (en av undertecknarna till artikeln) att han "kan sätta en slant på att det blir kallare framöver", så vill det nog till att kunna motivera det, om det ska tas på allvar. I all synnerhet som han uppenbarligen inte alls ville slå vad. Vad jag har förstått beroende på att han anser, att det inte finns något bra sätt att mäta temperatur på. Bara tillräckligt bra för att sitta i nyheterna och låta truten gå ...
Ingemar Nordin är en annan undertecknare till debattartikeln. Han har ägnat en stor del av vintern åt att förklara kylan som ett bevis för att klimathotet är en bluff!
De här påståendena från Stockholmsinitiativet måste tas på allvar. SI ger ett intryck av vara seriösa, då måste vi också se seriöst på deras påståenden.
Påstår någon från SI (eller någon annan) att vintern varit kall är det antingen sant eller lögn. I det här fallet är det uppenbarligen lögn. Alla mätningar visar på rekordtemperaturer för de tre första månaderna i år. Och det finns inget som tyder på någon avkylning än så länge. Här är tre bra länkar för den som vill hålla koll:
Roy Spencer, skeptiker som pysslar om en satellit som mäter temperaturen en bit upp i atmosfären; en kurva som alltså är kemiskt befriad från Urban Heat Island-effekter.
Tokyo Climate Center uppdaterar en sida med världens temperaturer vecka för vecka. Man måste själv ändra gardinen till Anomaly, för att se avvikelsen från medel. Trots att denna sida visar marktemperaturer, och således skulle kunna vara drabbad av UHI-effekter stämmer bilden väl överens med det resultat som senare dyker upp på Spencers sida. (OBS: tänk på att jorden inte är fyrkantig - området mellan 30:e breddgraden syd och 30:e breddgraden nord är bara en tredjedel på bilden. I verkligheten är detta område halva jordens area.)
Den danska vädertjänsten (DMI) redovisar en graf med temperaturerna norr om 80:e breddgraden (nordpolen alltså).
Stockholmsinitiativet har alltså flera gånger påstått att vintern varit kall. Vilken trovärdighet ska vi ge åt andra påståenden som kommer därifrån?
Olle Häggström har i en annan artikel i Aftonbladet tagit upp just det krypskytte mot klimatforskningen som bland annat ovanstående trovärdiga herrar ägnar sig åt ...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar