lördag 10 april 2010

(A)sociala medier

Internet uppsving för ultrahögern är rubriken på en artikel i Dagens Nyheter som framförallt handlar om hur rasistiska grupper sprider sitt budskap på tidningarnas nätsidor, som är öppna för kommentarer. Detta är naturligtvis ingen nyhet för den som deltar aktivt i nätdebatten. Vissa gånger är det bara att lägga ner deltagandet eftersom det är lika framgångsrikt att skriva kommentarer, som att försöka föra ett samtal på en byggarbetsplats. Eller i rymden.

Frågan är dock vad den här högljudda pöbeln vinner på sitt agerande. Förmodligen mindre än vad man tror.

Naturligtvis ska man inte dra för stora växlar på opinionsmätningar, men nog såg det ut som om sverigedemokraterna vann en del framgångar på att försöka bli rumsrena; alltså tona ner invandrarhatet något. Den som av den anledningen fick ökade sympatier för SD, torde bli tveksam när hon läser en artikel som berör invandring, där SD-sympatisörer fått möjlighet att gå loss med sitt tunga artelleri...

Det kan mycket väl bli så att det näthat som sprids i kretsen av SD är det som hindrar partiet från att komma in i riksdagen.

Internt kan nog de här högerextremerna stärkas av att de eldar på varandra, och för namngivna personer som hamnar i deras skottglugg på framförallt olika bloggar eller facebook, kan det bli riktigt obehagligt. Jag hoppas verkligen att några av de ansvariga för förtalandet åker dit riktigt ordentligt, och får betala ett skadestånd så att de aldrig mera går nära ett tangentbord.

Men för att nå utanför den egna bunkern tror jag att brunskjortorna har valt en icke framkomlig väg. Internet är en närapå outtömlig källa till information. Väldigt många är dom som inte köper ett internetpåstående rakt upp och ner utan kollar mera än en gång vad som är sant eller inte. Framförallt ungdomar som använder internet i skolarbetet; för dem duger det inte med referera till vad som står på en bloggsida... (Och att det står exakt samma sak på en annan bloggsida stärker inte precis trovärdigheten.)

Ytterligare en anledning till att SD misslyckas med att föra ut sitt budskap är att kommentarspalterna ofta blir så motbjudande att svensson inte bryr sig om att läsa. Visserligen finns det en undergroundkultur som trivs med den här miljön, känslan av få dominera över "PK-maffian". Men som glömmer bort att det som nyss var icke PK, i det nya forat blivit just PK; en korrekthet som är långt mera militant och aggressiv än vad vanliga människor står ut med.

DN1 2 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar