torsdag 15 april 2010

Skeptikerna gillar inte verkligheten

Nu har även bloggen Klotet, Vetenskapsradion, tagit upp SVT:s enkätundersökning, där man frågat forskare, vad de anser om bland annat det vetenskapliga läget, vad gäller klimatet.

Svaren, för den följt med i debatten, är ingen överraskning. En förkrossande majoritet av forskarna anser att om IPCC har gjort något fel, så är det att underskatta verkligheten - och att media överdrivit climategate.

Reaktionerna på bloggen Klotet är heller ingen överraskning. Jag väljer faktiskt att citera några av godbitarna, eftersom en del kommentarer kanske kommer att plockas bort ...
Att media av alla slag fortsätter hamra in budskapet om ett klimathotet är en skandal av samma mått som ett unisont spridande av Lenins, Hitlers, Stalins och Maos samlade propaganda.
SVTs systematiska klimatmygel
Vilken pinsam manipulation.
Ska ni inte fråga Vetenskapredaktionernas medarbetare om de anser sig vara opartiskla i sin rapportering om klimatet? Ska vi gissa att det blir ett 97% igt förtroende för sig själva!!!
D..la myglarer
SR börjar likna en Nordkoreansk Radiokanal

Ja, det kunde ju naturligtvis varit värre, även om där finns några till pågränsenkommentarer för vad som är anständigt. Nej, förresten, ständiga påståenden att forskare myglar är långt över gränsen. Och den brottsbalk man refererar till är en blogg som länkar till en annan blogg (inte sällan slutar länkarna på Watts Upp With That, Steve McIntyre eller hos Senator Inhofe, som får personifiera den politiserade forskningen).

Jag som enskild bloggare kan naturligtvis skratta åt de här knäppgökarna, men inser samtidigt att det inte är något nöje för vare sig forskare eller journalister att ständigt utsättas för de här nålsticken. Den som inte har något annat att komma med tar naturligtvis till metoden, att så gott det går att undergräva förtroendet för forskare och massmedia.

Det som retar klimathaveristerna extra mycket är att de inte kan hitta några formella fel i frågeställningarna som gått ut till forskarna. Ett halvhjärtat försök görs att misskreditera den sista frågan med att "det i själva verket var olika frågor". Hm. Den som svarat på sista frågan kan naturligtvis inte inta ståndpunkten att media hanterat "climategate" i stort sett riktigt, och samtidigt tycka att klimatskeptikerna fått för lite utrymme. Eller tycka att samma skeptiker skulle fått mera plats samtidigt som man tycker att media överdrivit ... Uppenbarligen är inte logik någon stark sida hos de här kverulanterna.

Lite förvånar dock den enorma samstämmigheten hos forskarna. Vi som har deltagit i klimatdebatten har till leda hört att det finns "riktiga" forskare som inte delar den vanliga uppfattningen. Vi har till leda hört att forskarna inte alls är överens, utan det finns olika åsikter. Förmodligen trodde skeptikerna det själva också, och att det är därför indignationen över undersökningen är så stor. Det blir naturligtvis inte bättre av att vi just nu har globala rekordtemperaturer, trots att många skeptiker i ett par års tid har tjatat om, att nu blir det kallare ...
 
Men de här forskarna som skeptikerna sagt, att de företräder andra sanningar. Finns dom? Har dom publicerat något vettigt (utöver blogginlägg som mest handlar om konspirationer)? Eller menar de här klimathaveristerna att jag ska ha lika stor tilltro till vad Peter Stilbs säger i TV-rutan, som till forskarna på East Anglia University. (Stilbs sa i rutan att kunde sätta en slant på att det blir kallare framöver. Det kunde han sedan inte. Skulle inte jag heller gjort förresten.)

Men som sagt, forskarna svarade inte som skeptikerna trodde. Inte fick man ut något av climategate heller. Nu riktar haveristerna in sig på att misskreditera inte minst vetenskapsjournalister (vilket man i och för sig gjort hela tiden), och på att leta formfel i IPCC:s rapporter. De flesta forskarna hittar andra "fel" hos IPCC: underdrifter.
 
Frågan är hur stora felbedömningarna är. Jag börjar bli orolig. Jag har alltid trott, att jag aldrig kommer att få vara med om de stora förändringarna (och jag lämnar heller inga efter mig), men börjar nu tveka. De här temperaturerna vi har nu i kombination med att Grönland och Antarktis redan har börjat tappa ismassa  övertygar mig, att om det inte blir kallare snart, så kan holländarna börja räkna ner. Inte bara Tuvalu och Maldiverna. För att inte tala om Bangladesh delta.
 
Och i de fall energiöverskottet blir till skyfall (eller snöstormar), cykloner och översvämningar, så är inte det ett dugg trevligare.

5 kommentarer:

  1. Det var inget fel på frågeställningarna, men man valde noga ut forskare man visste hade en agw-agenda.
    Detta är urvalskriteriet:
    "forskare verksamma i Sverige som under 2009-2010 publicerat forskningsartiklar kring ämnet "global climate change"
    dvs, 97% av forskare som publicerat artiklar om global climate change är övertygade om att vi ser global climate change, det som förvånar mig är att det inte var 100%

    SvaraRadera
  2. Att en forskare publicerar något som rör klimatet säger inte ett enda dugg om forskarens åsikt vad gäller klimatförändringar.

    Forskaren behöver inte ens själv ha skrivit artikeln med AGW i åtanke - det räcker med att tidskriften lagt in klimatet som sökord.

    SvaraRadera
  3. jag gav ett direkt citat från SVR:s urvalskriterier:
    "forskare verksamma i Sverige som under 2009-2010 publicerat forskningsartiklar kring ämnet "global climate change"
    Jag förstår att du blev besviken när du såg urvalet, och att det tar en stund att smälta, jag blev också besviken, men inte förvånad.
    Detta handlar om politik och pengar, inte om klimat eller forskning.

    SvaraRadera
  4. Det står bättre här (på SVT som genomförde undersökningen):

    http://svt.se/2.108068/1.1956320/svt_s_enkat_om_klimatet_och_ipcc?lid=puff_1955993&lpos=extra_2

    Vill Du veta mer står dom säkert till tjänst!

    Nej, jag är inte det minsta besviken över urvalet. Mera än att det bekräftar mina fördomar om "skeptiska" forskare - de finns inte. Påminner lite grann om fantomen; alla vet att dom finns men ingen har sett dom ... Har du något svar på varför ingen vettig skeptiker har skrivit en vetenskaplig artikel som ifrågasätter exempelvis glaciäravsmältningen i Sverige, eller kommer med rön som pekar på att INTE trädgränsen kryper uppåt. Det kräver naturligtvis en del arbete, men om det vore verkligheten skulle det naturligtvis gå att visa det. Varför görs det inte?

    Sedan är det ju naturligtvis så, att om en forskare på Ottenby fågelstation skriver en rapport om ändrade beteenden hos flyttfåglar (för det är verkligheten) så kommer naturligtvis den rapporten bland annat att hamna i kategorin "global climate change" vare sig forskaren menat det eller inte.

    SvaraRadera
  5. Det verkar som att ett delta byggs på av sediment, något som glöms ibland.
    http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5jxWAlO7hpr2AXkrZMWswKyK39gOA

    SvaraRadera