måndag 12 april 2010

Forskare och annan opinion

Ett påstående som ständigt dyker upp, och som mer och mer börjar få faktoidens kännetecken, är att klimatforskare inte är överens. Att det finns en mängd likvärdiga teorier, bara det att politikerna bestämt sig för att det är just koldioxiden som är orsaken till den uppvärmning som inte ens alla erkänner existerar.

Sveriges television har gjort något åt det. Man har helt enkelt sänt ut en enkät och frågat olika forskare vad de anser om klimatet, IPCC och debatten. Forskare som kommit i fråga är sådana som har publicerat någonting, som rör klimatet, i en vetenskaplig tidskrift. Och urvalet av vetenskapliga tidskrifter var mycket stort, cirka 10 000, alltså inte bara Nature och Science.

Den samlade bilden är som SVT beskriver det förkrossande, väsenskilt från det intryck man får om läser bloggar, Newsmill eller kvällstidningar. Och väsenskilt från de nätomröstningar om vad människor tror om klimatförändringarna. Undrar vilka det är som svarar på dessa, och hur många gånger...

Naturligtvis kommer enkäten att ifrågasättas därför att det bara är klimatforskare som fått frågan. Då ska man tänka på att man kollat arbeten, relaterade till klimatet, som publicerats i 10 000 tidskrifter. Skeptiska forskare, värda namnet, har inte bara haft möjlighet, utan borde också ha kunnat producera någon artikel till någon av alla dessa tidskrifter, som hållit måttet i någon fråga som rör klimatet. All tid kan ju inte ha gått åt till bloggande.

En fråga från enkäten vill jag lyfta fram:

  1. Får klimatskeptikerna för lite utrymme?
  2. 3,1 procent tyckte att så var fallet
3,1 procent. Smaka på den siffran. En forskare som varit det minsta tveksam hade naturligtvis valt ett annat svarsalternativ; kanske sagt att de får för lite utrymme, eller i vart svarat neutralt. 3,1 procent ...

Det här är faktiskt underhållande. Den stora skeptikerbloggen rasar av indignation över att SVT har frågat forskare i stället för de vanliga nätomröstningarna...

7 kommentarer:

  1. Ja, kommentarerna på TCS är hysteriskt roliga. Och dom har många utropstecken!!!!

    SvaraRadera
  2. TCS-kommentarerna är skrämmande. Det ligger förvisso ett politiskt intresse i att kolla vad folk överlag tror i klimatfrågan. Men om man vill veta vad folk som KAN något i klimatfrågan tror är det ju forskarna som ska frågas och inte folket. Helt otroligt att det finns så många klimatskeptiker som inte förstår det. Med vänner som klimatskeptiker så behöver klimatskepticismen inga fiender för att göra bort sig - gång på gång.

    SvaraRadera
  3. Att man kan vara så jävla dumma i huvudet som ni ekoreligiösa här inne är helt enkelt fantastiskt. Ni är bortom all räddning.

    SvaraRadera
  4. Uppskattar en ärlig skeptiker, som inte försöker spela mera påläst och intellektuell, än vad vederbörande i själva verket är.

    Låter därför kommentaren stå kvar.

    SvaraRadera
  5. Jag skulle i själva verket med rena fakta kunna mosa dig och dina medtroende. Men som jag skrev så är du m fl bortom all räddning i denna fråga. Fakta biter inte på djupt troende människor som du. Det är lika lönlöst att argumentera med er klimatreligiösa som det är att försöka argumentera med en nyfrälst pingstvän. QED

    SvaraRadera
  6. Personligen tror jag att många klimatforskare går in med inställningen att slutsatsen av en studie ska vara att klimathotet är värre än vi tidigare har trott. Ett sådant rön är ju garanterat en intressantare läsning än att klimathotet skulle vara överdrivet, och är dessutom politiskt korrekt i dessa tider, så det har större chans att hamna i dagstidningar och tv. Och har man gjort en alarmistisk studie har man kanske större möjligheter att få fortsatta anslag.

    Jämför man med meteorologer så är bilden mycket annorlunda.

    http://www.nytimes.com/2010/03/30/science/earth/30warming.html

    Meteorologer är i och för sig inte specialiserade på klimat, men har lite mer distans till disciplinen, och riskerar inte att bli utan jobb/anslag om klimathotet skulle visa sig vara överdrivet eller ickeexisterande.

    SvaraRadera
  7. Hörrni djupingar, börja med att åka till Svalbard, övertyga forskarna där om att det de håller på med är skit, och att det inte existerar några klimatproblem. Tänk bara på att det är ett ödsligt område och gott om isbjörnar på land numera ...

    Därefter kan ni väl ta en tur till Alaska och förklara för geologerna där att permafrosten inte alls smälter, utan att allt är inbillning och beror på UHI. Glöm inte myggmedel.

    På tillbakavägen kan ni väl hälsa på hos forskarna vid Grönland som kollar det marina ekosystemet, inklusive koldioxidens inverkan på pH-värdet.

    Ta gärna med er några av TV-meterologerna från staterna. De kanske också behöver lite praktisk klimatforskning.

    Rapportera när ni kommit tillbaka.

    SvaraRadera