torsdag 19 maj 2016

Ickenyheternas dynamik


Den har valsat runt på Facebook ett tag nu, bilden på en stenkastande skrattande yngling, och polisen som hukar. Bilden äger naturligtvis syfte att kopplas ihop med oroligheter som förekommit i några förorter.


Trots detta har inte bara bilden, utan också uppmaningar att kontakta polisen, om personerna känns igen, fräst runt med många delningar. Ett bra exempel på att bilder som påstås gälla i syfte att hjälpa polisen överhuvudtaget inte ska delas.

Dyker bilderna upp på Facebook följer naturligtvis en lång rad kommentarer som kan sammanfattas i ”ut med packet”.

Det är nog många, som i likhet med mig, funderat över vad gör att händelser i form av våld riktat mot polisen får sådan spridning på nätet. Det är inte våldet i sig, glöm den förklaringen.
Expressen 14 maj 2016

Då skulle huliganupplopp, med såväl stenkastning som knallskott mot polisen, väcka samma indignerade avsky. Inte den tystnad som råder nu.

En viktig delförklaring är naturligtvis rasismen, att det går att peka ut några gäng snorvalpar med utländsk bakgrund som hotar det svenska folkhemmet. Att få skriva "ut med packet".

Den förklaringen tror jag ändå inte räcker.

Att fotbollshuliganer ofta har kopplingar till den extremnationalistiska sfären ser jag som viktigare. Alltså samma sfär som oftast ligger bakom spridandet av falska bilder och nyheter, typ bilden jag tog upp i inledningen. Säkert i en del fall är det så att samma personer, som ena stunden säger sig ”hjälpa” polisen, genom att sprida falska bilder, i nästa stund själva kastar knallskott och sten mot polisen. Många av de här ligisterna har också tid till det, dom är vad dom själva i andra sammanhang kallar parasiter.

Vad de här ligisterna gör på övrig fritid, alltså när dom inte ställer till jävelskap på idrottsevenemang eller sprider dynga på nätet vet jag inte. Det förekommer nog både bränder och stenkastning.


Och varför skulle element, i och i omedelbar närhet till den extremnationalistiska miljön, hänga ut fränder som kastar sten på polisen? Den som följer med på nätet har upptäckt folk i anslutning till Sverigedemokraterna, som inte bara ursäktat utan även gett stöd åt mobben som kallat sig ”Soldiers of Odin”. Kriminella figurer varav de flesta aldrig skulle fått jobba ens som vakter på den lokala dansbanan.

I de här kretsarna av så kallade nationalister finns en drift att lägga ut historier som kopplar kriminalitet kopplad till utländskt ursprung. Om historien är sann eller flera år gammal är strunt samma. OK, ibland får även feminister och politiker vara med på ett uthängt hörn.

Till sist: Ni som sympatiserar med Sverigedemokraterna och liknande organisationer. Ursäkta att jag tagit upp er tid. Oavsett vad jag skrivit, kommer ni ändå fortsätta sprida falska bilder och dela fejkade nyheter.

Ungefär som skedde i Tyskland på 30-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar