lördag 6 februari 2016

Alltför snäva åtgärder mot terrorism


Regeringen kom för någon månad sedan överens med Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna om åtgärder mot terrorism. Det är bra, även om mera skulle önskats.

Inte minst definitionen, om vad som är en terrororganisation, borde tagits upp till diskussion. Ett problem tror jag är att svenska politiker använder sig av EU- eller FN-standard för vad som är en terrororganisation. Man vill ha en bred internationell samsyn om vilka organisationer som ska stämplas som terrorister. Därmed hamnar våra egna extremnationalister under sökarljuset, trots att det finns grupper som ställer till med nog så mycket djävulskap inte bara i Sverige, utan även i nordiska grannländer. Svenska Motståndsrörelsen, SMR, förekommer i såväl de finska som de norska brottsregistren. Den ende utlandsstridande svensk som gripits för våldsdåd begångna i Sverige greps i Ukraina.

Just nu är det problem såväl i Finland som i Sverige med nazistiska grupperingar som kallar sig för medborgargarden. Namnet ”Odins soldater” i Finland berättar i klartext vad det handlar om. Det här är inga medborgargarden utan en paramilitära grupper med rötter i nazismen.

Dagbladet (Norge) 14 januari 2016
I Sverige kan vi dra oss till minnet rättegången om illegala sprängämnen med två nazistsympatisörer tillsammans med en Sverigedemokrat. (Visst har det varit tyst på nätet om krav på publicering av namn?) Vi vet även att Sverigedemokraterna har varit väldigt angelägna om att få tag på adresser till tilltänkta flyktingboenden.

Det finns till namnet så kallade medborgargarden i Sverige också[1]. Till ytan en löst sammansatt mobb bestående av fotbollshuliganer och extremnationalister men mera välorganiserade än så. Först en lynchmobb som ger sig på människor med utländskt utseende på Centralstationen och sedan någon dag efter organiserad ”Folkets Demonstration”. Spontant? Nja …

Den som bemödar sig med att gå in på hemsidan för ”Folkets Demonstration” ser ganska snart att ”Hemliga Demonstrationen” vore ett bättre namn. Inga kontaktpersoner, inga ansvariga arrangörer. Rekryteringen återfinns inom obskyra grupper på främst Facebook.

Naturligtvis ska vi ha mötesfrihet och organisationsfrihet i Sverige. Men om vi leker med tanken att Daesh skulle fixa till ett upplopp på Centralstationen, så skulle det nog bli trångt med piketbussar på plattan … Någon demonstration dagen efter, där personer med kopplingar till Daesh varit inblandade, hade med största sannolikhet SÄPO satt stopp för. Svenska politiker som deltagit i, eller uttryckt stöd, för denna demonstration hade satts under bevakning av säkerhetstjänsten.

Jag tror att SÄPO hade agerat, som jag önskar att de hanterade våra extremnationalister.[1] Inte att förväxla med grannsamverkan mot brott som är något helt annat än medborgargarden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar