fredag 15 november 2019

När Åkesson fiser får ingen säga att det luktar illa


Moderaterna i Gävleborg tog illa vid sig när Sverigedemokraterna (SD) kallades rasister under en debatt (30 oktober) i Regionfullmäktige. Moderaterna kallar indignerat anförandet vuxenmobbning, och tycker att politiker ska hålla god ton och avstå från den typen av angrepp. Hört talas om Lars Beckman eller Hanif Bali? Av utrymmesskäl avstår jag från att fördjupa mig i herrarnas CV, vad gäller mobbing av såväl vuxna som barn, men kacka i eget bo är en bra liknelse. Eller för att anspela till rubriken, ”den som nämnde det, klämde det”.

Tidigare under en partiledardebatt blev Jimmie Åkesson upprörd över att vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt beskrev SD som rasistiskt. Så upprörd att han lämnade podiet.

Samma beteende, som om någon släpper en fjärt, för att sedan bli upprörd när det påtalas att det luktar illa.

Jimmie Åkesson blev medlem i SD 1995. Sju år tidigare hade det nazistanstrukna SD bildats ur det klart nazistiska Bevara Sverige Svenskt. SS-veteranen Gösta Ekström, skildrad i boken Utan ånger (Johan Ulvenlöv med flera), fanns med bland grundarna.

Tidningen EXPO har pekat ut ett antal milstolpar i SD:s utveckling fram till 2010. Bestickande är artikeln ”avskyn för nazismen” år 2000. Sex år senare blir en kvinna med invandrarbakgrund vice ordförande, Anna Hagwall, som senare blir invald i riksdagen. Drygt ett decennium senare utesluts Hagwall på grund av grova antisemitiska konspirationsteorier. Eller var det för att Hagwall blivit besvärlig för partiledningen? SD:s ekonomipolitiska talesperson Oscar Sjöstedt som gjort sig känd genom grova judeskämt (föga förvånande med tanke på bakgrunden i skinnskallevärlden) är kvar i partiet. Dessutom en person som deltar i överläggningar med moderater och kristdemokrater.

Halleluja.

När upphörde vi i det offentliga samtalet, att kalla en spade för en spade? I vart fall efter 1991.

Då beskrev Svenska Dagbladet SD som ett rasistiskt kamouflerat nazistparti. Utan att den tidens moderater började prata om vuxenmobbning.


Klipp från Svenska Dagbladet 1991. Uppsnappat av folkbildaren Maria Robsahm. Från blogginlägget http://www.robsahm.se/2018/05/18/det-handlar-inte-om-nazistiska-rotter/

Kanske beroende det på att det var annat i virke i den tidens höger. För det är inte Sverigedemokraterna som ändrat sig, även om kängor bytts till skor, och bomberjackor till kostymer.

Fast det är ju vuxenmobbning att berätta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar