måndag 18 november 2019

Kvinnor ska känna sig trygga …


… även när dom är hemma, låser upp mobiltelefonen eller övernattar på en soffa hos en bekant. Dit har vi inte kommit. Inte än, men tiderna ändras, något som syns i brottsstatistiken. Stora mörkertal flyttas långsamt över till anmälningar och lagföringar.

Populister av den mindre nogräknade arten (typ Moderater, Kristdemokrater och Sverigedemokrater) pratar mycket och gärna om (o)tryggheten utomhus, precis som om den verkligheten skulle förändrats ens nämnvärt.

Två rättsfall, ett pågående och ett avslutat, kan illustrera allvaret. Ett moderat kommunalråd häktas för flera våldtäkter och grov kvinnofridskränkning[1]. Partitillhörigheten ser jag som slump, brotten förekommer i alla grupper, klasser, kulturer och yrken. Överallt. Detta önskar jag att även konservativa politiker tar till sig, att kvinnans farligaste plats är hemmet, eller hemma hos någon. Den som fortfarande inte förstått rekommenderar jag samtal med någon verksam inom kvinnojouren.

Det andra rättsfallet är Sverigedemokraten, som dömdes för sexuellt ofredande via brev. Också här är partitillhörigheten en slump. Dock borde SD lära sig att det här med sexbrott sannerligen inte är något importerat problem. Och att sexualbrott inte behöver vara fysiska. Framförallt sluta argumentera som om det vore så. Sexbrott ökar även med internetanvändandet, inte minst via mobiler. Lagstiftningen har också skärpts.

Att fler av dessa brott anmäls, och att därmed trygghets- och sexualbrott ökar i statistiken, ser jag som positivt. Den urgamla svenska mentaliteten, att det man inte vet, har man heller inte ont av, ger jag inte mycket för.

Det är inte överfallsvåldtäkter utomhus som ökar. Ökningen av anmälda våldtäkter är brott begångna inomhus. Ofta av en bekant. Då hjälper det inte med pepparspray i handväskan. Det är inte tafsandet på musikfestivaler som ökar, däremot risken att hitta en dickpic på mobilskärmen. Sådant är brottsligt, om nu någon missat det.

Visst måste vi arbeta för att skapa trygga miljöer utomhus, och på offentliga platser. Men samtidigt komma ihåg, att det inte är där vi hittar mörkertalen, även om mycket går åt rätt håll.[1] Kvinnofrid är ett begrepp som blev lag under Birger Jarl redan under medeltiden. Lagen handlade inte om kvinnofrid. Mera att lagstifta en hederskultur. Tolkningen är glasklar: Om en kvinna, med hjälp av en man, flydde från ett stundande äktenskapsarrangemang, blev mannen dömd för våldtäkt, alldeles oavsett kvinnans vilja. Glöm att Sverige haft urgamla lagar i fråga om kvinnans rätt till sin kropp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar