söndag 22 april 2012

Minns Ni Africagate?

Africagate fick sitt fäste i förvillosfären alldeles i början av 2010. Upphovsmannen var en suspekt figur,  Dr. Richard North, som vid ett antal tillfällen utmärkt sig i klimatdebatten.

Bakgrunden var att IPCC i sin rapport AR4 WG II använt sig av det här påståendet från professor Ali Agoumi, som skrivit en rapport för iisd:

” In other countries, additional risks that could be exacerbated by climate change include greater erosion, deficiencies in yields from rain-fed agriculture of up to 50% during the 2000-2020 period, and reductions in crop growth period (Agoumi, 2003).”

Richard North upp i falsett över att IPCC i sin syntesrapport dristat sig till att citera så kallad grå litteratur i Syntesrapporten. Grå litteratur är exempelvis rapporter från myndigheter eller nationell statistik, sådant som låg till grund för Ali Agoumis arbete.

Äh, läs själva vad Richard North skrev, en stilstudie i hur en fullfjädrad rättshaverist agerar.

Det säger en hel del om klimatdebatten, att sådana som Richard North kan få ett så enormt genomslag för, ja, ingenting.



Är torka vanlig i Sahelområdet?

Ja, och det blir allt vanligare med klimatförändringarna. Det är nu den tredje torkan som drabbar Sahelområdet på mindre än ett årtionde. Särskilt i Niger, har många familjer ännu inte återhämtat sig helt från den sista torkan under 2010 och de har därför ännu mindre att falla tillbaka på nu än de hade då.” 

Det är svårt att få riktigt grepp om den kampanj som bedrivs mot IPCC av figurer som Richard North. Vi måste i de funderingarna också komma ihåg varför IPCC skriver om olika hot i sin syntesrapport.

Sansade bedömare inser naturligtvis, att enskilda nationer och världssamfundet ska vara beredda på att risken ökar för klimatrelaterade problem, mer i vissa områden. Det är IPCCs skyldighet att påpeka sådant. Det gäller att skaffa sig beredskap för händelser, som förr kanske inträffade vart tionde år i dag kommer tätare, mycket tätare.

Men det är självklart, frågar ni Richard North, eller andra haverister, så är det naturligtvis för att giriga forskare ska tvinga fram nya anslag till verksamhet, som från Norths sida betecknas som helt onödig. Jag förstår North, ju mera forskning som kommer fram, desto klarare blir bilden av förändringarna i vår tid, som dessutom går snabbt. Och sådan forskning är ju obehaglig. Forskningen kanske till och med fram till att vi borde minska på användningen av fossila bränslen, kanske låta tjärsanden ligga där den ligger i Kanada, och låta Arktis vara ifred från exploatering av kol, olja och gas. Vi kan trots allt hushålla med energi och resurser, och ändå få det bättre. Inte för jag vet om det kommer att lugna personer som jämställer grön politik med helvetet (!), men vi andra kan ju se lite mera positivt på framtiden.


För Richard North och andra bakåtsträvare, som struntar i att det här handlar om människoliv, var det tydligen viktigare att påtala, att en nationell studie från ett afrikanskt land minsann inte var att lita på.

Även om det nu, med oönskad tydlighet visat sig att den afrikanska studien stämde, och att det i högsta grad var riktigt att lägga in studien i syntesrapporten.

Uppdatering. Sveriges Radio tar upp katastrofen

4 kommentarer:

  1. Du har fel om Sahel och de troliga orsakerna. Varför är det så viktigt att vidmakthålla alarmism? De prognoser du talar om kommer från ovaliderade modeller. Verkligheten ser ut så här:

    http://www.cirad.fr/en/news/all-news-items/articles/2011/science/the-sahel-is-getting-greener-natural-vegetation-dynamics

    /Jan Lindström

    SvaraRadera
  2. Att IPCC skulle var guds gåva till mänskligheten, en åsikt som du verkar luta åt, är numera en väl avslöjad bluff. Det är en ren och skär blufforganisation som snor både dina och mina skattepengar.

    Läs gärna:

    http://tucsoncitizen.com/wryheat/2011/10/17/book-review-the-delinquent-teenager-who-was-mistaken-for-the-worlds-top-climate-expert-an-ipcc-expose/

    Boken är sällsynt välskriven och faktaunderbyggd. IPCC framstår efter genomläsning som värre än väntat.

    SvaraRadera
  3. Att Ipse Cognita hänvisar till Donna Laframboise ser jag som en bekräftelse på riktigheten i min bloggpost.

    Att Fox News, som skulle ha en hel del att lära den Nordkoreanska statstelevisionen i fråga om propaganda, gillar Donna, är inte konstigt.

    SvaraRadera
  4. Intressant studie, men nu pratar jag inte om några prognoser från ovaliderade modeller, utan om en verklighet, som beskrivs av FN:s livsmedelsprogram med tredje torkan på ett årtionde (se länken).

    Det Richard North gjorde var att häftigt kritisera IPCC, när organisationen i syntesrapporten varnade, att det var risk för just det här.

    SvaraRadera