Den här vackra bilden är en dataanimation av en satellitbild, och visar arktis. Högteknologi som ger en antydan om en sårbar värld.
Sårbarheten ser vi i de områden som som har annan färg än det djupt vinröda. Dessa färger visar på ett uppluckat istäcke, alltså is som antingen håller på att smälta eller driva bort.
Det som klimatskeptikerna sa, var hysteriska larmrapporter, alltså att Arktis is kommer att försvinna sommartid (alltså september), inom några år, håller på att hända. Den som påstår att inte det här ser allvarligt ut, är inte skeptiker utan klimathaverist. Områden som ligger nära nordpolen har fragmenteras. Det kan ha hänt tidigare, även i vår livstid, men den här gången kommer ingen återfrysning att ske inför den riktiga sommarsmältningen som börjar i juli.
Bakggrunden är denna:
Det blir allt varmare i Arktis. Roy Spencers satellitmätning visar på en uppvärmningstakt på i dagsläget 0,46 grader celsius per decennium; mycket kraftigare uppvärmning än för jorden i övrigt. Den danska vädertjänsten redovisar temperaturerna för området norr om 80:e breddgraden. Under flera år har temperaturerna legat flera grader över medianen 58-02. Noterbart är att det är vintertemperaturerna som stigit mest - sommartid går energin åt till att smälta is. Noterbart är också att det på "klimatskeptiska" bloggar ofta refereras till den här DMI-kurvan (bland andra bloggen Watts Up With That) med förklaringen att det är "nära normala" temperaturer. Förbannade klimathaverister säger jag! Jag behöver inte göra någon djuplodande analys av kurvorna, för att se att det under flera års tid varit 600-1000 dygnsgrader varmare per år, ibland ännu mer, än refererensperioden. Inte ens en dåre kan tro, att det inte ska påverka isbildningen.
Volymen is sjunker i Arktis. En volym som rasat de senaste åren. Polar Science Center - University of Washington har en intressant sida om detta. Har ni förresten sett någon klimatskeptisk blogg länka till det här universitetet? Undrar ni varför?
Isbågar som håller isen på plats smälter, och därmed kan vindar och strömmar driva bort isen, ut till varmare vatten. Där smälter den, och ger plats för ny (ofta gammal) is, som i sin tur driver iväg... Detta medför i sin tur, på grund av albedoeffekter, att det blir ännu varmare.
Isens kvalité försämras allt mer. David G. Barber et al rapporterar om rutten is i Beauforts hav. Till synes tjock is som är rutten; på svenska säger vi också pipis, på engelska candle ice. Och absolut inget man ska försöka gå på, även om isen är ett par meter tjock ...
Bilden ovan är hämtad från The Cryosphere Today. Universitet i Illinois redovisar dagliga bilder över Arktis, baserat på koncentrationen av havsis. Diagrammen över isens area visar alltså just isens sammanlagda area - om en miljon kvadratkilometer vatten täcks av en halv miljon dito is, så visar diagrammet en halv miljon kvadratkilometer is.
Detta är viktigt när vi tittar på en annan populär issida: National Ice and Snow Data Center (NSIDC). Jag länkar direkt till Sea Ice Indes, som jag brukar kolla på. Denna sidan visar ice extent, alltså den area som täcks av is till 15%. Om en miljon kvadratkilometer vatten täcks av 150 000 kvadratkilometer is, så redovisas detta som att en miljon kvadratkilometer är istäckt. Viss skillnad mot redovisningen av isens area alltså.
Vi tittar på de olika diagrammen över isutbredning respektive isarea:
Vi ser på diagrammet som visar isutbredning, att kurvan snabbt är på väg ner mot 2007 års nivåer (bottenrekord i utbredning). Kurvan som visar isens area har passerat 2008 års nivå, som tillsammans med 2007 var bottenrekord för arean is.
Men det finns en viktig skillnad mot 2007, och som är anledningen till att jag skriver denna bloggpost: 2007 fanns det gott om flerårig tjock is, som är svår att smälta. Den isen finns inte i dag. Borta. Och därför är läget mycket, mycket allvarligare i dag än vad det var, när sommarsmältningen inleddes 2007, och även 2008.
Trots detta dyker det upp påståenden om att den arktiska isen återhämtat sig och nu är tillbaka på normala nivåer ... Påståenden av det här slaget kommer inte från personer som är korkade, även om man skulle kunna tro det. Det här är mycket medvetna påståenden, som bara är till för att få folk, om så inte annat än tillfälligt, att tänka att hotet mot Arktis är kanske överdrivet trots allt.
Bloggen Watts Up With That arbetar medvetet på det sättet. Steve Goddard, en av Anthony Watts kumpaner redovisar nu en lägesrapport om den arktiska isen en gång i veckan. Hans slutsats: den arktiska isen återhämtar sig, det ser normalt ut. Hm ...
Problemet med Anthony Watts dynga är att den effektivt gödslar bloggosfären med påståenden som är totalt befriade från allt vad vetenskap heter.
Några som inte är korkade, är kineserna som nu ser möjligheterna med ett allt mera isfritt arktis:
Det nya Arktis, alltså det nya havet, är precis som för kineserna, inget som bara klimatforskare ägnar sig åt. Det är storpolitik, med alla dess utmaningar på hög nivå:
De enda som inte känns vid detta är politiska tankesmedjor (nyliberala) som inte vill ha några som helst begränsningar i nyttjandet av naturresurser (i det här fallet fossila bränslen). Det ska marknaden sköta. Tankesmedjor som i sin tur understöds av haverister som McIntyre, Anthony Watts och Maggie Thauersköld Crusell - och ett otal såväl vetande som mindre vetande medlöpare.
Som avslutning kan jag ta upp att Ryssland varje år sedan 30-talet haft en flytande forskningstation i anslutning till nordpolen. I år kommer den stationen att evakueras i juni månad.
Anledningen: För dålig is ...
Uppdatering: Evakueringen kommer att ske runt den 25 maj, isbrytaren har lämnat Murmansk. Isen runt forskarna håller på att brytas upp.
http://english.ruvr.ru/2010/05/15/7895110.html
Intressant.
SvaraRaderaJaha. Kurvan går ömsom upp lite -- och då bloggar Moderna Myter om isläget -- och ömsom ned lite -- och då bloggar du om isläget.
SvaraRaderaMen för att kommentera än mer seriöst så säger du att bilden ger en antydan om en sårbar värld och jag tänker omedelbart att det måste vara lila, röda och gula pelargoner som Arktis är full av! ;)
När du skriver om tunn Arktis is enligt den ryska länken bör vi minnas att just ryssarna förra vintern -- den före den senaste alltså -- åkte i militärfordon till Nordpolen på rekordtid och på ovanligt tjock is.
SvaraRaderaKylan då har naturligtvis inte blivit kvar, men vi har ju fotografier med ubåtar vid ett nordpolen med väldigt lite is sent 80-tal, och det finns vittnesmål från 30- och 40-talet om klent med is, där is tycks ha varit mindre förekommande då än senaste år. För att inte tala om de loggar, andra vittnesbörd ochspår i havsbottnars sediment som visar att mycket is försvann under medeltiden.
Det är lite märkligt att du beskriver isens försvinnande som något ytterst allvarligt.
Den ryska forskningen sedan 30-talet, som tydligen med underhåll/anpassning ofta hållit kvar bojar på sammanhängande flak, skriver "A new ... drifting polar station started work in September 2009. However the ice it was placed on has begun to break up and the station will be removed in June".
SvaraRaderaDet betyder inte att något exceptionellt skett, som inte skett på 30 år, utan en ny boj hade placerats på ett flak som året därpå bröts upp. Inget märkligt. Även om hela projektet sen 30 talet varit en station på ett flak (som du tycks tro) och som nu brutits upp hade det inte indikerat det totala isläget, utan skulle snarare vara slump som förr eller senare inträffat oberoende detta. Denna rörliga bild för senaste 30 år visar hur is flyttas runt i olika fart viss is alltid upplösts.
Typisk desinformation i ovetenskapliga klimatbataljen, där jag anser att ni som hävdar att hockeyklubban har kredibilitet är värst.
Nej Magnus, vessels betyder fartyg, inklusive isbrytare - inte militärfordon (vesslor?).
SvaraRaderaHm, skriver jag forskningsstation varje år så menar jag en ny varje år, trodde inte det skulle missförstås. Samma sak hände 2008, men det var långt senare på året, och berodde på att isflaket drev iväg, ut till ett område med avsmältning.
Det som är exeptionellt detta år är att isflak löses upp i den arktiska bassängen i maj månad. Något som också syns bland de "blommor" som inte borde finnas i arktis nu.
Jag har också sett den rörliga bilden på isrörelserna; det nya är att isen inte hinner återhämta sig innan den driver iväg - därav den snabba avsmältnigen och tunna isen.
Jag har även sett den riktiga bilden på U-båten vid nordpolen; den låg inte i öppet vatten, utan forcerade isen.
Ja, jag anser att det är ytterst allvarligt om termostaten i norr slås ut sommartid. Men jag förstår att du till varje pris vill hålla kvar i en hockeyklubba från -98. Det har hänt en del i klimatforskningen sedan dess.
Mig veterligt utgår ryssarna från den isfria hamnen Murmansk när de sätter upp forskningsstationen ...
SvaraRaderaFinns det någon motsvarande bild från förra året som referens? Cryosphere Today låter en jämföra alla datum sedan 1979, men jag hittar inga detaljerade bilder. Odetaljerade bilder visar ingen stor skillnad mot 1979 ens.
SvaraRaderahttp://igloo.atmos.uiuc.edu/cgi-bin/test/print.sh?fm=05&fd=16&fy=1979&sm=05&sd=16&sy=2010
Bo, du länkar till ett diagram som inte har uppdaterats för 2010. Varsågod:
SvaraRaderahttp://nsidc.org/images/arcticseaicenews/20100406_Figure6.png
Glädjande, inte sant? Och det gröna tenderar att släpa efter det blåa ganska väl, så det är inte osannolikt att den fleråriga isen växer till sig ytterligare till 2011, eftersom den 1- till 2-åriga isen la på sig ganska bra från 2009 till 2010.
1. Tyvärr inte, vill du se en jämförelse ska du gå in på IARC-JAXA:s sida; där kan du ta fram bilder via kalendern och titta, men du får inte fram dom sida vid sida, utan måste mickla själv. Bilder från 2002:
SvaraRaderahttp://www.ijis.iarc.uaf.edu/cgi-bin/seaice-monitor.cgi?lang=e
2. Tack, letade efter den länken. Diagrammet visar den procentuella fördelningen, och är bara att sätta i relation till länken om isvolymen.
Tack för länken. Fick lite perspektiv på dagens isläge nu. Håller med om att isläget i år tillhör de sämre, helt klart. Blir en intressant sommar och höst.
SvaraRadera