tisdag 29 september 2009

Konspirationsteoretiker i klimatdebatten

Jag tycker att det är spännande med konspirationsteorier, om än en smula läskigt. Att det finns folk, som på fullt allvar tror, att en heterogen grupp individer, skulle ge avkall på alla sina intressen och lojaliteter, och bara ha ett enda övergripande mål för ögonen: En världsregering som skulle styra oss i detalj. (Det finns också dom som tror att vi redan har detta, och att en hemlig grupp styr världens ledare.)

Naturligtvis har klimatfrågan pekats ut som ett verktyg för att ta världsherravälde... Genom att länderna kommer överens om en koldioxidskatt skulle grunden vara lagd, och det skulle bara vara att avskaffa de nationella parlamenten. Men vänta lite, har någon sett något förslag om att den skatten skulle lämna exempelvis Sverige, USA eller Ryssland, och administreras via ett internationellt organ - exempelvis FN? Och finns det verkligen någon vettig människa som på allvar tror att det skulle vara genomförbart? Vad tror ni Kreml skulle säga om ett sådant förslag? Eller kommunistpartiet i Kina?

Icke desto mindre dyker de här tankegångarna upp i debatten. Varifrån? Jodå det finns ett antal organisationer som pysslar med konspirationsteorier .

Mitt i all tragik, måste jag säga att jag tycker att konspiprationsteorierna i och om USA är ganska roliga; presidenten är mer eller mindre bara en marionett för att bereda vägen för en världsregering. Efter 11 september-attackerna hette det att dessa var iscensatta av CIA för att kunna styra medborgarna (patriot act), när presidenten heter Barack Obama heter det att han är handplockad för att försvaga USA så att FN ska kunna ta över ...

Alex Jones är en välkänd figur i konspiratoriska kretsar; hans digra meritlista finns tillgänglig i wikipedia - bara att söka vidare därifrån för den som vill veta mer. Jag har inte orkat tröska igenom hans film Endgame, men den visar tydligen på sambanden mellan Illuminaterna, frimurarna och Bilderberggruppen. Jag kunde inte låta bli att länka till en text om bilderbergarna, med ett antal personer namngivna. Personer som då i vart fall jag har en bild av, som tämligen "tjurskalliga" när det gäller den personliga övertygelsen, men som här reducerats till en grupp vars enda målsättning är en världsregering. Fan tro´t.

Den här konspirationsteorin "new world order" bygger naturligtvis på samma sak som jag var inne på i början av inlägget: att en grupp individer med olika intressen ska tänka så extremt rationellt att de kan verka som en man (kvinna) mot ett mål. En slags övermänniskor helt enkelt - sådana tror jag varken att du eller jag är; och jag är övertygad om att ledarskiktet inte är mycket mera rationella är vi vanliga dödliga ...

Ovan nämnda konspirationsteori(er); jag svårt att se mera än en teori, den som har sitt ursprung i "den judiska konspirationen" . Efter andra världskriget, av förståerliga skäl, nedtonad.

Många högerextrema (texten om bliderbergarna tror jag är skriven av en sverigedemokrat) grupper hämtar sin näring från dessa teorier, och även den så kallade kristna högern i USA ( där Världen i Dag spelar en roll i Sverige).

I klimatdebatten, bland annat på på SVT:s Ställ Om, dyker det upp länkar till såväl Europeiska Arbetarepartiel som Christian Doktrine (ungefär kristen undervisning). Den sistnämnda organsisationen är bokstavstroende och har det gemensamt med EAP att de, utöver klimatförnekandet, ser president Obama som en kombination av Antikrist och Hitler; Obamas sjukvårdsreform jämförs på fullt allvar med förintelsen. Ja, jag tycker också att det är mycket märkligt att högerextremer jämför Obama med Hitler, men konspirationsteorier är inte rationella.

Detta var en liten presentation av "källorna" till påståendena om köpta forskare, om politiker som ser klimathotet som en förevändning för att införa nya skatter och i förlängningen kontrollera medborgarna.

Jag undrar också över hur mycket koppling Stockholmsintiativet och Lars Bern har till de här grupperna; Lars Berns artikel "Hör klimatalarmismens stöveltramp" ger i vart fall obehagliga vibbar.

Som sagt, det enda råd jag som bloggare kan ge, är att noga kolla de länkar som finns angivna till "sensationella uppgifter". Många forskare får också se lösryckta citat från sig själva på de här sidorna; utklippta och inklistrade i ett sammanghang som passar websidans utgivare.
Ställ Om Svd

5 kommentarer:

 1. På tal om konsirationsteoretiker. Citat från ovan: "Jag undrar också över hur mycket koppling Stockholmsintiativet och Lars Bern har till de här grupperna; Lars Berns artikel "Hör klimatalarmismens stöveltramp" ger i vart fall obehagliga vibbar."

  Vad är det man säger, den som sa det han va' det... :o

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Japp, den som varnade för stöveltrampet, marscherade själv!

  SvaraRadera
 4. Tänkte väl i och för sig mer på dig och dina antydningar om konspiration...

  SvaraRadera