fredag 25 september 2009

Glaciärer och forskare

En sak som fascinerar mig är att det i ”debatten” om klimatförändringar dyker upp påståenden om att glaciärerna växer. Visst det finns någon enstaka som gör det, Hubbard glaciär i Alaska, är ett lysande exempel. Men, som U.S. Geological Survey (2009) skriver på sin sida: ” … i skarp kontrast mot de flesta glaciärerna (most glaciers).”

En stillsam undran är då, hur det på debatt- och kommentarsidor, även på bloggar också gu bevars, ständigt dyker upp påståenden om att glaciärerna inte minskar utan tvärtom växer; ofta med en hänvisning till att forskare säger. Det står dock aldrig redovisat vilken forskare som sagt så. I bästa fall kan man få en länk till en bloggsida, som talar om att glaciärerna växer, och som i sin tur har en länk till ovan nämnda U.S. Geological Survey, som skriver att Hubbard glacier växer …

De glaciologer som arbetar på fältet (eller rättare isen), har kommit till helt andra slutsatser än vad de så kallade ”kommentatorerna” eller ”expertbloggarna” gjort. Men tro inte att någon bloggsida går till angrepp, mot exempelvis den danske glaciologen Andreas Peter Ahlstroem, som forskar kring Ilulissiat glaciär i Grönland, eller mot University of Colorado at Boulder, som håller koll på glaciärerna i Nordamerika. Eller varför inte inkompetensförklara forskargrupperna som är knutna till U.S. Geological Survey. Nej, istället lägger man ut dimridåer, och säger att forskarna säger att glaciärerna växer.

Varför man gör så är inte svårt att begripa: man vet att man inte klarar en diskussion, med en forskare som kan sin sak, med hedern i behåll.

Ytterligare en anledning är att man inte vill misskreditera de forskare som man vid lämpliga tillfällen refererar till (cherry-picking tror jag det kallas).

James Balog, fotograf, har gjort ett strålande arbete med Glacier Regression, där han filmat i ”infrarapid”, och visar hur glaciärerna förändras över tid. Och även tar upp vad förändringarna beror på. Jag är säker på att det sitter många ”klimatskeptiker” och knyter näven i byxfickan över filmen. I stället tycker jag att de borde dra igång en debatt om filmens trovärdighet. Ta tjuren vid hornen, helt enkelt, och stå för påståendet om att glaciärerna växer runt om världen.

Men, jag tror att det finns en anledning till att man fortsätter med påståenden som att ”forskarna säger”, eller, också ofta förekommande, ”forskarna är inte överens”. Själv har jag inte hört talas om någon glaciolog, som säger att glaciärerna växer i allmänhet. Har ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar